"Caddelerden Pistlere" | |
| Kayıt Ol | Yardım | Üye Albümleri | Sosyal Gruplar | Etiketler | Arama | Bugünkü Mesajlar | Forumu Okunmuş Say | Arama |
| | #21 |
| 41779 Kayıt Tarihi: 25-04-2004 Şehir: ist Yaş: 25 Otomobil: go-baby-go
| Re: Lastik-Jant hakkında soru sormadan önce OKUYUN
Performans için alınacak gercekten HAFİF 1-2 jant var zaten. Benim dediğim CMS lerin ağırlıgının bircok ithal janttan farklı olmadıgı..
__________________ |
| | |
| | #22 |
| Senior Member Kayıt Tarihi: 26-04-2004 Şehir: Karşıyaka Otomobil: Peugeot 207 RC
O.Z. jant endüstrisinde tek birincidir.. CMS ise 2-3 ikinciden biri.. Sewgiler.. |
| | |
| | #23 |
| the essence of racing Kayıt Tarihi: 25-04-2004
Yok tugrul capın büyümesinden bahsetmedim.. Çapı bi şekilde 0 oynama ile tutsak bile jant büyüdüğünden (yanılmıyorsam burda min 2" ve sonrası bnüyümelerde demişi olmam lazım) extra ağırlık olacağından akselerasyonda azalma olur dedim.. Yine yanlış hatırlamıyorsam çok ciddi bir fark yaratmaz demişi olmam gerek. Bu 2 açıklamayı yapmaadıysam özür dilerim yanlış olur o zaman |
| | |
| | #24 |
| Senior Member Kayıt Tarihi: 26-04-2004 Şehir: Karşıyaka Otomobil: Peugeot 207 RC
Evet ağırlık ciddi fark yaratmaz.. "0 oynama" kısmını yazdıysan gözümden kaçmış, ben özür dilerim.. Ama çap değişiminin akselerasyon ve maks. hıza direk etkisi vardır. Bu etki jant ağırlığının yarattığı etkiden çok daha fazladır.. |
| | |
| | #25 |
| Junior Member Kayıt Tarihi: 12-07-2004 Yaş: 27
e BBS gibi formula 1 de bircok takıma senelerce hafif alasim jant saglamis bir markayi goz ardi etmiyormusunuz?
|
| | |
| | #26 |
| Atom Ozan Kayıt Tarihi: 26-04-2004 Yaş: 26
Jantın ağırlığı önemlidir, ağırlık dağılımı da bir o kadar önemlidir. Cisimlerin dönmeye karşı direndikleri yada dönerken durmaya karşı direndikleri büyüklük eylemsizlik momentidir. I = mR^2 ile ifade edilir. Moment hesabı yaparken jantın ağırlığını ihmal edip sadece uçtan gelen kuvvet varmış gibi düşünmek hatadır. Merkezden sona kadar tüm noktalar harekete karşı koyar ve her noktanın momenti alınır. mR^2 bunu belirtir. Gerçekte jant içi dolu ev homojen bir cisim olmadığı için parçalara ayırıp momenti tek tek hesaplamak gerekir. Jantın en ağır kısımı yuvarlak olan dış kısımdır. mesafesi de fazla olduğu için en büyük değer burada oluşur. Jant ebedın küçültürken siz arabanın toplam jant lastik çevresini küçültseniz/aynı bıraksanız bile bu ağır bölüm 2.5 yada 5 cm kadar dışarı oynar. Toplamdaki eylemsizlik momenti artmış olur. Çünkü normalde burada ağırlığı yok sayılabilecek olan hava ve lastik( 0.0.. mm3 ) mevcutdur. İnce yanak olayını da anlatıcam kafamda oturtunca..
__________________ Est sularus oth mithas! |
| | |
| | #27 |
son msg I ben yazdım ama anasayfada gözükmüyor alla alla
| | |
| | #28 |
| Aktif Üye | Re: Lastik-Jant hakkında soru sormadan önce OKUYUN
bi de şöyle bi durum var: geniş yanaklı lastikler genelde dik değildir oval durur kesitten bakarsanız.. ama ince yanak olunca dik veya dike yakın duruyor.. bu yüzden jant + lastik çapını hesaplarken bunuda gözardı etmemek lazım.. lastiğin yanak uzunluğunu hesapladık ama bu lastiğin yanağı ovalse dik kesitine baktığımızda daha az bi yanak yüksekliği görülür. mesela astrada orjinal ölçü 185 / 65 / 15r .. bunun en yakın karşılığı (en yakın jant-lastik çapı) 215 / 40 / 17r.. fakat 215 /40 17 185 65 15 e göre arabayı daha yükseğe taşır birkaç mm de olsa bunun nedeni 215/40 17 de lastik yanklarının dik durmasıdır. |
| | |
| | #29 |
ayrıca ince yanakta lastik çok fazla deforme olamaz. Daha fazla patinajın sebebi budur. Kalın yanaklı lastiğe kuvvet uyguladığımızda lastik deforme olur tabanı genişler yere daha iyi basar. bir portakalın dibini keseriz böyle düz olur ya ( yere paralel ) aynen öyle bir durum sözkonusu
| | |
| | #30 |
| Junior Member Kayıt Tarihi: 27-04-2004 Yaş: 25
Peki arkadaslar pratik acidan durum nedir? Sanirim teoride olanlari herkes anladi. xsi astra ornegini vermis. Astralarda standart olcu 185/65/15 veya 195/60/15 tir. Bu olcu 17" te genel olarak 215/40 olarak kullanilir. Peki bunu 215/45 olarak kullandigimizda ne kadar ekstra performanstan feragat etmis oluyoruz. Bunu sorma nedenim bu jantlari Turkiye'nin yol sartlarinda kullanacagiz ve 215 taban genisliginde 40/45le yanak kalinligi 1cm farkedio ki bu cok onemli bir fark(jantin ve lastigin korunmasi acisindan). Sizce burada ki dogru tercih ne olmalidir. Bu arada 40 yanakta cap orijinalden daha kucuk, 45te daha buyuk oluyor.
|
| | |
![]() |
| Bookmarks |
| Konu Seçenekleri | |
|
|