"Caddelerden Pistlere" | |
| Kayıt Ol | Yardım | Üye Albümleri | Sosyal Gruplar | Etiketler | Arama | Bugünkü Mesajlar | Forumu Okunmuş Say | Arama |
| | #1 |
| Yalnız Üye Kayıt Tarihi: 29-01-2005
| SUV'lar, Binek Araçlar ve güvenlik...
Merhaba arkadaşlar.. Bugün, daha doğrusu dün, dayım X5 ile kaza yapmış Bolu-Ankara arasında. X5 pert.. Dayım bu hurdadan nasıl çıktım, hala inanamıyorum diyordu.. Çok şükür yengemde de, dayımda da birşey yok.. Yengemin emniyet kemeri takılıymış, dayımın ki değil malesef. Araç içinde savrulmuş biraz. Ama hava yastıkları vs. birşeyi yok çok şükür. Kaza ise şöyle oluyor: Dayım yine yüksek hızda seyrederken, yağmur başlıyor. Zamanla artıyor. Bolu'ya yaklaşırken, bir araç sollama esnasında, yolun solunda biriken su birikintisine giriyor. (Hızım 180 civarıydı sanırım diyor) Tabii aquaplanning denilen kızaklama yapıyor araç ve kontrol yitiriliyor. Önce sağlı-sollu savrulamalar ardından şarampole doğru hatırlanamayan sayıda takla. Muhtemelen 4-5-6'kez atmıştır o hızda. Şimdi merak ettiğim tamam, BMW X5 güvenli araç ama çok yüksek ve sonuçta bir SUV.. Acaba iyi bir binek araç olsa idi, kontrol sağlanabilir miydi? Kaskodan 117.500 TL civarı bir para alınacak sanırım. Yeni araç alacak haliyle ve ben SUV'dan ziyade iyi bir binek alması yönünde düşünüyorum. X5, özellikle virajlarda, arka tarafta oturanları tedirgin ediyor yüksek süratlerde. Binek araçlar sonuç olarak daha iyi yol tutuyor ve hakimiyet daha iyi/kolay. Kaza öncesi ve sonrası açısından düşünürsek, güvenlik açısından ne tür bir araca binilmeli sizce? Fikir alışverişi yapmak amaç sadece.. Teşekkür ederim şimdiden |
| | |
| | #2 |
| i turned my hair again Kayıt Tarihi: 26-04-2004 Şehir: Ankara Yaş: 28 Otomobil: 99 Nissan Pathfinder
|
geçmiş olsun bro . cana geleceğine mala gelsin denir ya. kasko da varsa sorun yok o kadar. yüksek araçların ağırlık merkezi doğal olarak binek otomobilden yüksekte oluyor. birkere dengeyi yitirince toplaması çok zor. özellikle dediğin kadar yüksek süratlerde yolda kalması mucize gibi olurdu. binek otomobil olsa ıslak zemin ve asfalt sayesinde epeyce spin atarak devrilmedende durumu kurtarabilirdi. ancak binek araç takla atsaydı belkide yaralanabilirlerdi. aracın markası da önemli, bmw güvenli bir otomobil. aynısını nissan la yapsan belki durum daha feci olur. şu bir gerçek sürat felakettir. 180 km epey bir hız ve özellikle SUV gibi araçlar markası ne olursa olsun otomobil gibi sürülmemeli. bu da bence bu olayın dersi olmuş. motor ne kadar güçlü olsada fizik kuralları esnetilemiyor klasik fizikte.
__________________ Yurtta Sulh, Cihanda Sulh! Mesajı son düzenleyen KLL : 24-09-2008 - 10:34 |
| | |
| | #3 |
| Çılgın Programcı Kayıt Tarihi: 17-06-2005 Şehir: istanbul Yaş: 22 Otomobil: VW T5 hiç kırmızı & Opel Combo CityPlus 1.3 cdti
|
bence o hızda bırakın suv spor otomobiller bile yüksek tehlike barındırır. tabiki bir binek daha şanslı olacaktır ama bir gerçek var "sürat felakettir" hele kontrol edilemiyorsa....
|
| | |
| | #4 |
| HKS bluewolf :) Kayıt Tarihi: 17-04-2005 Şehir: Bursa Yaş: 24 Otomobil: Corolla HB
|
Öncelikle geçmiş olsun; İşe biraz kütle moment bağlantısıyla bakmakta fayda var... Yüksek hızlarda yapılan bi çarpşıma esnasında oluşan enerjinin absorbe edilmesi gerekir artık nereye patlarsan orası absorbe edeceği için oluşan bu etkiye aracın şasesinin dayanması içerdeki yaşam alanının muhafaza edlimesi gerekir. Oluşan bu yüksek enerjiyide sübvanse etse etse SUV sınıfı sağlam bi şase+kasa kombinasyonu eder.Evet kontrolü daha kolay kaybetmesi söz konusu binek araçlara göre fakat darbelere dayanımı sahip olduğu kütle ve küvvetli bağlantılar sayesinde çok çok daha fazla... Az önce bahsedildiği gibi o taklaları binek bi araçla atmış olsaydı Allah korusun sonuçlar çok daha kötü olurdu...
__________________ |
| | |
| | #5 |
| the essence of racing Kayıt Tarihi: 25-04-2004
|
Öncelikle geçmiş olsun abi. Sevindim kendilerinde bir şey olmamasına. Şimdi SUV'un ağırlık merkezinin yukarıda olması, ağır olması gibi dezavantajlı mevcut pek tabii. Zaten benim de SUV sevmememin başlıca sebepleri bunlar. Ancak ıslak söz konusu olduğunda bunların pek bir önemi yok, lastiklerin ne derece tutunduğuna aracın yere ne kadar basma uyguladığına bağlı. X5 muhtemelen muadili düşüneceğin E60 BMW5'ten daha fazla basıyordur yere ve Aquaplanning limiti de daha yüksek olabilir, son derece normal. Tabii bunlar hep spesifik durumlar, kuru asfalt olsaydı acayip dezavantajlı olurdu mesela X5. Yani bu biraz, yapılan yolları ve kullanım tarzını dikkatlice inceleyip, nasıl bir kaza yapılacağının tahminine dayanıyor, komik ve saçma gibi gelse de. Misal benim için ekstradan tehlikeli SUV'lar bu parametrelerden ötürü..Ne tür bir araca binilmeli bilemem ama. Haddimi aşmak istemeden, ıslaklığı sezdiğinde daha yavaş gitmesi gerektiğini bilmeli diyorum. |
| | |
| | #6 |
| GermanCarFan Kayıt Tarihi: 25-04-2004
|
Ozan +1... Yağış+yurdum yolları+sollama+sürat...=? Bence dayın yine bir jipe binsin, olmaz işallah ama yine de SUV'ler pasif olarak daha güvenli... Aktif güvenlik dersen X5 gerçekten kontrollü bir araç, aquaplanning olayına girildiği andan itibaren arabanın kontrolü tamamen yitirilir, o kadar yüksek süratte hele binek araçta olsa şarampole yuvarlandığı zaman yine takla atacaktır...
__________________ Team VW |
| | |
| | #7 |
| i turned my hair again Kayıt Tarihi: 26-04-2004 Şehir: Ankara Yaş: 28 Otomobil: 99 Nissan Pathfinder
|
lastik seçimide çok önemli tabi. genelde x5 lere yüksek performans lastiği takıyorlarki bu çok yanlış bana göre. sonuçta spor araba değil. daha genel kullanıma uygun kaliteli ve çok kanallı bir lastikte güvenlik daha yüksek olacaktır.
__________________ Yurtta Sulh, Cihanda Sulh! |
| | |
| | #8 |
| the essence of racing Kayıt Tarihi: 25-04-2004
|
Ben Range'de Wrangler F1 diye lastik gördüm ya ne diyosun. ![]() Sonra çok sövdüm ama ciddent tozda toprakta hiç kullanamamıştım, gacır gacır kayıyordu. Wrangler F1.. Aynı Eagle F1 gibi lastik.. Yüksek büyük falan sadee. |
| | |
| | #9 |
| GermanCarFan Kayıt Tarihi: 25-04-2004
|
Abicim araba yüksek performans veriyor, %99 asfaltta kullanılıyor, ne taksın adamlar...
__________________ Team VW |
| | |
| | #10 |
| ultrAslan Member Kayıt Tarihi: 14-08-2008 Şehir: İstanbul Otomobil: yok
|
Cidden ya hangi mantıkla SUV a yüksek performans lastiği takılabiliyo merak ediyorum gerçekten |
| | |
![]() |
| Bookmarks |
| Konu Seçenekleri | |
|
|