Kayıt Ol Yardım Üye Albümleri Sosyal Gruplar Etiketler Arama Bugünkü Mesajlar Forumu Okunmuş Say Arama

Geri   Modifiyem© > ModifiyeM© Com > Genel Otomobil Konuları / Sohbet

Cevap

Konu Seçenekleri
Eski 14-08-2008, 15:18   #1
Member

Question Misafir Plaka

Merhaba, Bir yakınımın eşi Almanya vatandaşı bir Alman ve arkadaşım bu durumdan faydalanarak Almaynya'dan bir araç getirmek istiyor saınırım ülkemizde çalışanlar misafir araç pplakası alabiliyor. Misafir araç almak için gerekli şartlarb nelerdir? Misafir araç plakasına sahip bir araç ne kadar süre ülkemizde kalabilir?

Yardımcı olan ve olmaya çalışan hekese şimdiden teşekkürler. Saygılar.

Autoturk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 14-08-2008, 15:32   #2
GermanCarFan

blackjack - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Yabancıdan yabancıya olan araçları Türkiye'de alabilir veya kendi aracını dışarıdan getirtebilir Alman vatandaşı olan kişi...

Burada Mx olarak plaka alabilir...

Artık Türk sistemine kayıtlı bir araçtır, istediği kadar burada kalabilir, yabancıdan yabancıya alınıp satılabilir o araç...

Alma prosedürünün detaylarını bilmiyorum fakat kendisinin bir avukatı mutlaka vardır, onunla bir görüşsün derim...

Eski 14-08-2008, 15:52   #3
Member

Sormak istediğim birşey daha var örneğin Almanya'dan Almanya plakalı bir araç alsak ve aracı burada 2-3 yıl kullandıktan sonra aracı Almanya'ya geri götürdüğümüzde hala Alman plakasını kullanabilirmiyiz?

Eski 14-08-2008, 16:02   #4
Team Lada

gunesinoglu - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Otomobil: 03-samara00-vega
Kullanıcıya ICQ yolu ile mesaj gönder Kullanıcıya MSN yolu ile mesaj gönder Send a message via Skype™ to gunesinoglu
bununla ilgili kulaktan duyduğum bir bilgi vardı almanyadan daha öncede eniştem bana araba getirmek istedi ama gümrüğü fazla tuzlu geldiği için vazgeçtik... ancak 2nci bi yolu var demişti her 6 ayda bir gümrükten giriş çıkış yapması gerekiyo böylelikle araç 6 aylığına daha alman plakası üzerinde tr de dolaşma hakkı kazanıyo...
ama ben o zaman bunun iyi bi yöntem olmadığından vazgeçtim ve getirtmedim

gunesinoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 14-08-2008, 16:04   #5
Member

Exclamation

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi gunesinoglu Mesajı Göster
bununla ilgili kulaktan duyduğum bir bilgi vardı almanyadan daha öncede eniştem bana araba getirmek istedi ama gümrüğü fazla tuzlu geldiği için vazgeçtik... ancak 2nci bi yolu var demişti her 6 ayda bir gümrükten giriş çıkış yapması gerekiyo böylelikle araç 6 aylığına daha alman plakası üzerinde tr de dolaşma hakkı kazanıyo...
ama ben o zaman bunun iyi bi yöntem olmadığından vazgeçtim ve getirtmedim
Benim araştırdığım farklı bir olay.

Benim araştırdığım yabancıların kendileri kullanmak için araç getirmesi. Bunu sadece ülkemizdeki yabancı uyruklu öğrenciler ve çalışanlar getirebilir.

Eski 14-08-2008, 16:11   #6
Team Lada

gunesinoglu - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Otomobil: 03-samara00-vega
Kullanıcıya ICQ yolu ile mesaj gönder Kullanıcıya MSN yolu ile mesaj gönder Send a message via Skype™ to gunesinoglu
okonu hakkında detaylı bi bilgim yok
benimki de bi projeydi ama baktım zorlukları çok büyük vazgeçtim

gunesinoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 14-08-2008, 16:30   #7
Renault 19 Europa HASTASI

servet_volt - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Otomobil: 2005 vw volt 2.5 tdi ve 2006 clio 1.5 dci
eger alman vatandası olum almayadan araba getırdıgınde 6 kullanabılıyosun.6 ayda bir gümrükten cıktı girdi yapmak zorundasın.ondan sonra devam edebılıyosun.ben böle biliyorum.yapanlarda vardı.

Eski 14-08-2008, 17:00   #8
GermanCarFan

blackjack - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Autoturk Mesajı Göster
Sormak istediğim birşey daha var örneğin Almanya'dan Almanya plakalı bir araç alsak ve aracı burada 2-3 yıl kullandıktan sonra aracı Almanya'ya geri götürdüğümüzde hala Alman plakasını kullanabilirmiyiz?
Şimdi öncelikle Alman plakalı aracı 2-3 yıl sürekli kullanamazsınız Türkiye'de, dediğim gibi 34 Mx 999 gibisinden plakanızı almanız lazım. Yani TR plakalı araç olması lazım...Sonrasında Almanyaya dönüş olacaksa;

Onu bilemiyorum, Alman kanunlarıyla da kontrol etmek lazım...
Bence gereksiz bir masraf olur, burada yabancıdan yabancıya olsa da ikinci el değeri Almanyadaki ikinci el değerinden her türlü daha yüksek olacaktır...

Diğer arkadaşlar tam anlamamışlar heralde mevzuyu farklı birşeylerden bahsetmişler...

Eski 15-08-2008, 00:31   #9
Member

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi blackjack Mesajı Göster
Şimdi öncelikle Alman plakalı aracı 2-3 yıl sürekli kullanamazsınız Türkiye'de, dediğim gibi 34 Mx 999 gibisinden plakanızı almanız lazım. Yani TR plakalı araç olması lazım...Sonrasında Almanyaya dönüş olacaksa;
Hayır. Zaten misafir araç plakası takarız. Ama merak ettiğim sonuçta adı üzerinde ''misafir plaka'' yani bu plakayı aldığımızda Alman plakası iptal olurmuki?

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi blackjack Mesajı Göster
Bence gereksiz bir masraf olur, burada yabancıdan yabancıya olsa da ikinci el değeri Almanyadaki ikinci el değerinden her türlü daha yüksek olacaktır...
Ama şöylede bir problem var. Kimi bulupta satacaksınki arabayı?

Eski 15-08-2008, 03:34   #10
Eski ama aktif olmayanÜYE

Quemoy - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Otomobil: Ford Ranger 4x4 XLT 07
Daha önce MA kullanmış birisi olarak ben bir açıklama yapayım...

Alman plaka olayını kısaca geçersek..
Alman plaka ile gelirseniz 6 ay kullanabilirsiniz .. Ama süre bitiminde dışarı çıkmanız gerekir.. Ve aracın ve sahibinin en az 6 ay yurt dışında ikamet etmesi gerekir. Aksi taktirde gümrük mevzuatının 238 e kanununa göre gümrük vergisinin 2 katı ceza yersiniz..

MA plaka ya gelirsek.
Türkiyede ikamet eden yabancı öğrenciler, çalışanlar ve yurt dışından emekli olan yabancılar bu haktan yararlanıyor..
Öğrenciler okullarından aldıkları belge ve bankadan aldıkları teminat mektubu ile turinge başvurup mavi karnelerini alabilirler.

Çalışan yabancılar ise çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığının vermiş olduğu Çalışma izni ve bankadan almış oldukları teminat mektubu ile Turing den mavi karnelerini alabilirler..

Daha ayrıntılı bilgi için Türkiye Turing Ve Otomobil Kurumu adresinden bilgi alabilrisiniz..

Bu arada benim e46 325i smg 2002 model aracım vardı.. Onun için 15.000 liralık teminat yatırmıştım bankaya.. Daha sonra mektubu geri alınca tabii paranızı da geri alıyorsunuz..
MA plaka araç öyle satılması hemen kolay olmuyor.. değerinin altında gidiyor... benim aracım almanya muadili 18.000 eur iken ( Full + Full diyorlar genelde ) ben 15.000 eur satmıştım..

Bu arada önemli bir bilgi çalışma izniniz veya okulunuz bitti süre uzatımı almazsanız.. Gümrük mevzuatının 238 maddesine göre işlem görülüyor.. Ve gümrük vergisinin 2katı ceza yiyorsunuz..
Yurt dışında olduğum için süre uzatımı alamamıştım ve 11.893 ytl ceza ödedim .. Bilginize dikkat edin..

Bookmarks

Konu Seçenekleri

Mesaj Kuralları