Kayıt Ol Yardım Üye Albümleri Sosyal Gruplar Etiketler Arama Bugünkü Mesajlar Forumu Okunmuş Say Arama

Geri   Modifiyem© > ModifiyeM© Com > Oto Müzik ve Görüntüleme Sistemleri

Cevap

Konu Seçenekleri
Eski 03-10-2005, 11:53   #1
Team audi

ahmetakgun - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Subwoofer TÜm Konular

Arkdaşlar "Oto Müzik ve Görüntüleme Sistemleri " altında bağzı temel konuları tekbir çatı altında toplarsak bilgiye ulaşmanın bızım ıcın daha kolay olacağını düşündüm ve bu konuyu açmaya karar verdım

vatan mıllete hayırlı olsun dıyorum

Eski 03-10-2005, 11:55   #2
Team audi

Re: Subwoofer TÜm Konular

AKTİF mini SUBWOOFER
Genelde piyasada satılan monteli hoparlör kabinleri orta se tiz sesleri veren hoparlörlerden ibarettir. Peki Bass sesleri bizi tatmin etmiyorsa ne yapacağız? O zaman bir aktif subwoofer yapmaya ne dersiniz? Bu hopralörü eğer PC nize bağlı bir hoparlör gurubu varsa ekstra Bass olarak burada da kullanabilirsiniz.

Devreyi inceleyecek olursak, hemen AF girişindeki üçüncü dereceden alçak geçirgen filtreyi göreceksiniz. IC2c grubu ise kesim frekansını sabitler, IC2b ise girişindeki stero potansiyometre yardımı ile kesim frekansını kaydırmaya yarar. Bunu yapmamızın nedeni kabin ebadına, bulunduğumuz mekanın akustik özelliklerine ve duymak istediğimiz frekansa göre bir ayarlama yapmamıza olanak sağlar. Bass seslerin kesim frekansı 100-200 Hz arasında değiştirilebilmektedir. Bu devre için öngörülen woofer 100mm çapında, hoparlör kabini ise hacmi ise 2 litre civarında olmalıdır. Yani 110x140x160 mm. Devreyi aşağıdaki baskılı devreye monte edebilirsiniz.

Transformatörden baskılı devreye gelen ve hoparlöre giden besleme kabloları için en az 1,5mm2 kesitinde kablo kullanınız. Tüm devre kabin içine monte edileceği için toroidal transformatör kullanılması ideal olur. Hoparlör kabininin arka kapağınına köprü doğrultmacı (B100C25000), bass düzeltme için stero potansiyometreyi, açma kapama düğmesini, enerji girişini, ve soğutucusu ile birlikte baskılı devreyi monte edeceğiz. Potansiyometreden baskılı devreye giden kablo muhakkak blendajlı kablo olmalıdır ve potansiyometrenin bağlantı terminalleri yanındaki GND noktasına topraklanmalıdır. Devreye enerji verildiği anda çıkacak gürültüyü duymamak için hoparlör terminalleri çok basit bir geciktirme devresinden sonra devreye bağlanır. Gecikme devresi enerjisini trafonun 22V AC çıkışından almaktadır.

Köprü doğrultmaç çıkışındaki 10000uF/50V luk süzme kondansatörleri baskılı devre üzerindedir. TL074 simetrik 15 volt ile beslenmektedir. Bunun regülatör devresi ise baskılı devre üzerindedir. Çıkış transistörlerini soğutucuya bağlarken elektriksel olarak izole etmeyi unutmayınız. Aktif subwoofer ın mevcut bir sisteme bağlantısı ise aşağıdaki şekilde yapılır

Devredeki trimpot sükünet akımını ayarlamak içindir. Devrede enerji yokken, baskılı devrede, +30V besleme hattı üzerindeki sigortayı çıkartarak buraya seri bir ampermetre bağlayınız, devreye enerji veriniz, girişinde herhangi bir sinyal yokken trimpot yardımı ile 5mA e ayarlayınız. Devrenin enerjisini kesip sigortayı tekrar takınız

alıntıdır http://www.antrak.org.tr/gazete/072002/ali.htm

Mesajı son düzenleyen ahmetakgun : 03-10-2005 - 11:59.
ahmetakgun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 03-10-2005, 11:56   #3
The Pﮮäץboy

2Fast2You! - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Kullanıcıya MSN yolu ile mesaj gönder

Eywallah abicimm.... şimdiden teşekkürler

Yarııııılllll..l..l..l..l...
2Fast2You! Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 03-10-2005, 11:58   #4
Team audi

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Focus_GHIA
Eywallah abicimm.... şimdiden teşekkürler

ne demek kardesım hayırlıolsun tekrar

Eski 03-10-2005, 11:59   #5
Team audi

Soru:
Meraba ben Serdar Kurtoğlu ,
Ben bir süredir ses sistemleri üzerinde çalışıyorum fakat hoparlörlerin empedansını hesaplamada bazı takıldığım hususlar var .

size ilk olarak nereleri öğrenmem gerektiğini yazayım :

1 - Kondansatörler nasıl bağlanması gerek ve empedansa etkisi var mı , varsa hangi formüllerle hesaplanıyor?

Şimdi siz diceksiniz bunu nerden çıkardın . Elimde iki adet Sony hoparlör var ben bunların içini söküp neler nasıl bağlanmış diye merak ettim.

woofer + tweether + super tweether ::: 3 kanallı bir hoparlör. Woofer'a ses direk geliyor. Daha sonra woofer'ın (-) kutbuna bağlı bir kondansatör (modeli 1m5 , 50V - 35V , L-CD) tweetherin (+) kutbuna, wooferın (+) kutbu ise twether'in (-) kutbuna . Supertweether'ın (+) kutbu tweether'in (-) kutbuna, supertweether'in (-) kutbu tweetherin (+) kutbuna bağlı. ( Umarım yazdıklarımla bir şema çizebilmişsinizdir.) bunların hepsinin empedanslarının toplamı 8 ohm'dur.

Not:: ben bu hoparlöre 4 ohm'luk bir hoparlör(pioneer subwoofer) daha takıcam nasıl bağlamalıyım veya bitane daha tweether falan mı koysam ne yapmalıyım ????

2- Yukarıda yazdıklarıma göre , bu hoparlörlerin tek tek empedansları kaç olabilir. ben bildiğim formüller ile belli bir rakam bulamadım

3- Hoparlörlerin içine elyaf döşeyince bas dolgunlaşıyo , sizin bildiğiniz daha iyi bir yöntem yada devre varsa lütfen yazın .

4- Kısaca ses ve ses sistemleriyle ilgili her türlü bilgiye ihtiyacım var. Bu işi iyice öğrenmeliyim .
Kondansatörler ve empedans hakkındaki en küçük ayrıntıya kadar yazarsanız sevinirim .

Siteniz çok kaliteli ve iyi olmuş, teşekkürler ....

Cevap:
Selamlar,
Aslında her audio üreticisi bu tür konuları kendi içinde ve deneyimleri ile çözüyor. Sony gibi şirketler sabit formüller yerine sıradan kişilerin
aklına gelmedik yöntemler kullanıyorlar. Sizin tarif ettiğiniz kabin üç yollu ve içinde 1 adet woofer, 1 adet mid-range ve 1 adet de tweeter bulunduruyor. Şimdi bu hoparlörlerin hepsinin empedansının eşit olduğunu düşünün. O zaman paralel bağlı üç hoparlörün toplam empedansı 1/3 oranında olacaktı değil mi?

Ne yapmalı da bu üç hoparlör paralel bağlandığında giriş empedansı mesela 8 ohm olsun.

Aslında kolay. Bu tür devrelere empedans uydurucu devreler deniliyor. Hayalinizde canlandırmanız için oto-trafoyu bir düşünün derim.
Formülleri ezbere yazmak hatalı. Nedenlerine gelince...... Her hoparlörün rezonans frekansını bileceksiniz. Birinci kural bu. Bunu bilmek ya da ölçmek zor iş. En kolayı taklit etmek, ya da kabini satın almak.

Bu empedans uydurucuları sadece direnç kullanarak yapmak yetmez mi diye düşünebilirsiniz. Her hoparlörün dışarı ses olarak verebildiği frekans aralığı sınırlıdır. Bunun dışında bir sinyal uygulandığı zaman, hoparlör sese çeviremediği kısmını ısı olarak üzerinde harcar yani boşa harcanan enerji olur. Bu sebepten hem empedans uygunluğu sağlamak hem de uygun aralıkta frekansları aktarmak için hoparlöler ile yükselteç arasına "filtreler" konur. Woofer hoparlör için "alçak geçiren" filtre kullanılır. Midrange için "band geçiren" ve tweeter için de "yüksek geçiren" filtre kullanılır. Bu filtrelerde kullanılan malzemeler; kondansatörler polaritesiz kağıt kondansatör, bobinler çekirdeksiz ve dirençler ise endüktif etkisi en az olan cinslerden seçilir. Formüller konusunda size yardımcı olamıyorum. Fakat her şeyin bulunduğu internette onu da bulabileceğinizi zannediyorum. Takacağinız 4 ohmluk sub-woofer anladığım kadar pasif. Aynı kutu içine koyamazsınız.

Ayrı bir kutu yapmanız lazım. Ayrıca aynı yükseltici çıkışına bağlamanız hatalı olacaktır. Sub-woofer'lar mono olarak çalıştırılır ve ayrıca yükselteç gerektirir. Bas ses çıkartan hoparlörlerin içine elyaf konulunca ses kalitesi gerçekten düzelir.

Audio konusunda meraklı olduğunuz anlaşılıyor. Bu konuda uzman dergiler var, okumanızı tavsiye ederim. HE "Home Electronics" dergisi her ay faydalı bilgiler veriyor. Bu ay ve geçen ay hoparlörler konusunda uzman kişilerden anlatımlar var. Dergiyi almanızı tavsiye ederim.

Cevabın uzunluğundan konunun yani akustik konusunun mail lere sığmayacak kadar uzun bir konu olduğunu anlamışımızdır. Cevabım
umarım yeterli olmuştur.

Şahin KÜLİĞ

Soru:
Serdar Kurtoğlu

Selamlar Sn Küliğ,
Ben şu geçen bir haftada ve sizin yazdıklarınızdan yola çıkarak şöyle bir sonuca vardım, acaba doğru mu ?
yapacağım hoparlör :
Kabini uzun , dar ve derin hani şu moda olan ahşap kolonlar tarzında ve içerden iki bölmeli olacak.

ŞK: Evet genel yapı bu şekilde oluyor.

Alt kısmına 4 ohm'luk sub-woofer'ı takıcam , üst kısmına 4 ohm'luk woofer ve 8 veya 4 ohm'luk Tweether takıcam . Bunların hepsi (markası SEKMA)8 ohm luk , düşük, orta ve yüksek frekanslık hoparlöre çıkış yapabilen bir filtreye takıcam.

ŞK: Kabin içinde sub-woofer, woofer ve tweeter kullanırsanız garip bir kabin elde edersiniz. Sadece bas ve tiz ses elde edersiniz. Orta sesler çıkmaz. Bence iyibir woofer, mid-range ve tweeter kullanın. Her hoparlör/hoparlör gurubu için ayrı ayrı filitre kullanacaksınız. woofer hoparlör için alçak geçiren filitre, mid-range için band geçiren, tweeter için de yüksek geçiren filitre kullanacaksınız.

Tweether'ı filtrenin yüksek çıkşına , diğer iki woofer'ı filtrenin düşük çıkışına paralel girmeyi düşünüyorum .

ŞK: Olmaz, üstteki paragrafa bakın. woofer ve sub-woofer aynı filitreye bağlanmaz.

Sonuç olarak bu 8ohm'luk filtre toplam empedansı 8 ohm'a dengelermi , dengelemez ise nasıl bir filtre kullanmalıyım?

ŞK: Olur.

Filtrenin üzerinde 120 W , 12db yazıyo ama benim bir hoparlörümün toplam gücü 350 W bişey farkeder mi ?

ŞK: Bu kadar bilgiden anlaşılan filitrenin kesim frekansı 12db bastırıyor. Bu olur. Kesim frekansı hakkında bilgi var mı? Hoparlörlerin gücü tek başına anlamsız. Anfiniz bu kadar güçlü ise filitrelerin gücü yetmez. Anfinin gücü hoparlör ve filitre gücünden düşük olmalı.

Filtrenin düşük çıkışına 4 ohm luk iki bass hoparlörünü paralel bağlamam doğru olur mu ?

ŞK: Olmaz, o zaman 2 ohm luk bir hoparlör elde edersiniz. Seri bağlayın 8 ohm olsun.

Bu filtre amfimi rahatlatır mı veya daha iyi ve makul fiyata olannını biliyomu sunuz?

ŞK: Filitreler sadece anfileri rahatlatmak için değilde hoparlörleri gereksiz yere çıkaramayacağı sesleri içeren sinyallerden uzak tutmak için kullanılır. Bir de, kabin içinde birden çok hoparlör varsa, hoparlörlerin toplam empedansının anfi empedansına uydurmak için kullanılır. Yani hem anfiyi hemde hoparlörleri rahatlatır.

ŞK: Fiyatları hakkında bir bilgim yok.

(Amfim 8-16 ohm dengeliyo ve kısadevre koruması var)
Sub - woofer'ı mono girmem gerektiğini biliyorum fakat imkanım yok , mono girmez isem ne gibi dezavantajları olur.

ŞK: Her hangi bir dezavantajı teknik olarak yok.

4 ohm'luk Subwoofer kabinine(kabin büyüklüğü yeterli) hava borusu takılmalı mı ?

ŞK: Hava borusu bas etkisini arttıracağı için gerekir. Sub-woofer hoparlörü kabin içinde borusu ile birlikte ayrı bir bölme içine koyarak deneme yapmanızı öneririm.

Hava borusunun uzunluğunu, çapını ve nereye monte edilmesi hakkında da yazarsanız sevinirim.

ŞK: Evet, şimdi en zor soruya geldik. Buna net cevap vermem imkansız. Kullandığınız hoparlörler için ayrıntılı bilgi gerektiriyor. Bence çok derin hesaplamaları bırakıp, kullandığınız markanın o hoparlör için önerdiği hacimlerin toplamını toplam kabin hacmi olarak kullanın. Tweeter için hacim kullanılmaz. Kabinin en üstüne koysanız olur. Bu tür konular ile ilgili linkler;

http://home.wxs.nl/~heuvelvdg/electronics/speaker.html

(Benim tek istediğim şimdilik işimi görcek bir muzik sistemi )

ŞK: Size bir tecrübemi anlatayım. Kabin işi, tamamen kişinin kulak zevkine bağlı bir şey. Sizin beğendiğiniz ses başkası tarafından berbat bulunabilir. Yada tersi olur. Yapacağınız kabin sizde hayal kırıklığı yaratabilir.
Bir başkası da hayranlık duyabilir. Tamamen zevk meselesi. Ben 15 sene önce kendi yaptığım kabini hala kullanıyorum. Geçen sene 2 adet yeni hazır kabin aldım (definitive bp300). İyi kötü üst noktalarda sayılan bir kabin. Benim tespitim şu. Eğer piyasa işi ucuz bir kabin ile kendi yaptığınızı karşılaştırısanız arada pek fark bulamazsınız. Fakat tanesine 1000dm istenen kabinler ile kendi yaptığınız kabin arasına epeyce fark bulursunuz. Yani boşa çok para istemiyorlar.

Bu konularla ilgili site adresleri biliyor musunuz?
Her şey için çok teşekkürler size başarılar dilerim ...

alıntıdır http://www.antrak.org.tr/gazete/052001/okurkose.htm

Eski 03-10-2005, 18:53   #6
ahternativeاختر

ahter - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Otomobil: tdı

bende buraya ekleyeyim

During the CES 2005 in Las vegas, the MTX team presented the most powerfull subwoofer ever made : 10000W, 22", 150Kg, never done before

*The Thunder9922 Jack Hammer 22” subwoofer includes features like:
-Carbon fiber and glass fiber dust cap with aluminum honeycomb center
-Expanded polypropylene cone with mica filler for reduced mass and increased stiffness
-FEA designed progressive roll spider with 10 AWG integrated tinsel leads woven in to allow for 2.5” of linear cone movement one way
-900 ounce strontium ferrite magnet with extended magnetic field gap technology and aluminum shorting ring
-6.5” voice coil with a flat wound, long-excursion design incorporating 2.5” of x-max and 17 AWG high temperature aluminum wire
-Aluminum heatsink to maintain the optimum voice-coil temperature
-6,000 RMS, 12,000 peak music power

*The JackHammer SuperWoofer represents excess in every way and this enormous subwoofer lives for high SPL and window shattering bass. But, the T9922 is designed for sonic quality, and high SPL, what we call SQL. JackHammers are shipped in either the SPL mode, with dual 2Ω voice coils, or as the SQL model with dual 4Ω voice coils. A replaceable cone assembly is also available, for switching between "every day" listening (SQL), and competition (SPL).

*Thunder9922 Subwoofer Specifications -Model T9922 - 44
-Description 22" Subwoofer
-Impedance Dual 4 Ω
-Frequency Response 20Hz - 150
-RMS Power (Watts) 6,000
-Rec. RMS Amplifier Power (Watts) 3,000 - 6,000
-Voice Coil 6.5"
-Magnet Weight (oz.) 900
-Mounting Depth 20-3/4"
-Cut Out Diameter 20-1/4"
-Sealed Enclosure Net Volume 4.2ft3
-Vented Enclosure Net Volume 8.7ft3
-Port Dimensions (Slot Port) 24-1/8"H x 3-3/16"W x 10" L
-Speaker Displacement 1.8ft3
-Port Displacement .5ft3
-Tuning Frequency 32Hz
-94dB sensitivity @ 2.83 volts

Price: $5,999.95

*JackHammer is the most enormous, mind-blowing subwoofer ever created. You will literally not believe it until you see it. Standing in at 23” tall, 369 pounds, and with 12,000 watt peak music power handling, you will be hard-pressed to find something that will get in the ring with this heavyweight.

http://www.4tuning.ro/forum/download.php?id=54265

http://www.4tuning.ro/forum/download.php?id=54266

bundan arabaya iki tane sıgdırabilirsen yaya falan ihtiyaç kalmaz

Eski 03-10-2005, 19:03   #7
Aktif Üye

barb_alone - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

güsel bir çalışma olmuş ahmet ellerine sağlık

M.KEMAL ATATÜRK.
barb_alone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 04-10-2005, 01:21   #8
kosaT106

KosaT - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Kullanıcıya MSN yolu ile mesaj gönder

valla bu topic ve içindekiler... süpersiniz arkadaşlar sağolun

Eski 04-10-2005, 02:32   #9
Ace

Acedriver - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Blog Kayıtları: 1
Kullanıcıya ICQ yolu ile mesaj gönder Kullanıcıya AIM yolu ile mesaj gönder Acedriver Kullanıcıya MSN yolu ile mesaj gönder Kullanıcıya Yahoo yolu ile mesaj gönder Send a message via Skype™ to Acedriver

eline sağlık kardeş...

Eski 04-10-2005, 10:28   #10
Team audi

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Acedriver
eline sağlık kardeş...
ne demek gecen hafta sözünü etmıstım size sabıtlersek süper olur konuyu

bıraz yoğunum daha eklıyıcek cok sey var fırsat buldukca eklerım tabı herkez eklıye bılır bu arada

Bookmarks

Konu Seçenekleri

Mesaj Kuralları