Kayıt Ol Yardım Üye Albümleri Sosyal Gruplar Etiketler Arama Bugünkü Mesajlar Forumu Okunmuş Say Arama

Geri   Modifiyem© > Diğer > TeknoPark > Bilgisayar

Cevap

Konu Seçenekleri
Eski 26-05-2008, 17:42   #1
Uur

hellboy258 - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Kullanıcıya MSN yolu ile mesaj gönder
Question Yazılım ve Sistem Uzmanlığıyla Uğraşanlar Düşüncelerinizi Alabilirmiyim

Bilgisayar Teknolojileri ve Programcılığı okumanın sonuna geldim arkadaşlar bu dönem okul bitiyo ve bi yol ayrımına geldim. Yazılım Uzmanlığı yada Sistem Uzmanlığı ikisinden birisi ile yola devam edicem ama hangisi?

Programcılık için ve Sistem Uzmanlığı için bu işin içinde olanlardan,eğitim alanlardan, şuan bu işten ekmek yiyenlerden bilgiler almak istiyorum?

Artıları ve Eksileri nelerdir?

Okulda ağırlıklı yazılım gördük sistem ilk sene gösterdiler oda çok şeffaf şekilde derine inemedik bir programlama dilide göstermediler adam gibi azcık ondan azcık bundan gördük açıkcası yazılımdan biraz soğudum.

Benim gönlümden geçen sistem uzmanlığı fakat bir arkadaşım Bilge Adama Gitti ve Şuan 400 Ytl maaş ile çalışıyor ailem de bunu bildiği için beni daha çok yazılıma kaymamı istiyorlar.Madem bilge adama gidiceksin okadar para vericeksin geleceği olan iyi bir bölümü seç diyolar. Ben olayın Parasından çok geleceği daha çok olan her zaman geliştirebiliceğim ve beni yukseklere götürebilecek bişey olsun istiyorum.

Yazılımdan da Sistemden de biraz olsun bilgim var ama birtanesinde en iyi olmak istiyorum ve bu yuzden bu işlerle uğraşan herkezden fikir almak istiyorum.

Fikirlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.
Teşekkürler

hellboy258 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 26-05-2008, 17:46   #2
the essence of racing

Öncelikle, o 400tl ile çalışan arkadaşın kendini sorgulasın bir.
Napıyor Internet Cafe'de falan mı?
Bundan kendisi dışındaki kimseyi sorumlu tutmasın ve bu sana bir örnek olmasın. Anca nasihat olarak alabilirsin.

Yazılımdan asla kopamayacaksın eğer ileri seviyede birisi olmak istiyorsan. Zira Sistemcilerin bile eninde sonunda gidip en basitinde SQL'e bir query atmaları gerekiyor.

Sen hangisine sıcak hissediyorsun kendini, nasıl bir gelecek arıyorsun, buna karar ver.
Bir programcı ile sistemcinin hayat tarzları aşırı derecede farklıdır.
Açıkçası ben de senin şu an bulunduğun ayrıma geldiğimde, asosyal olmak istemiyorum diyerekten sistemi seçtim.
Ha yarın 4 günlük bir eğitime gidiyorum, A'dan Z'ye programcılık üzerine. vb ile scriptler, spesifik bir programın API'si üzerinde.
Bundan kaçışın yok, tamam ben şu an sistem mühendisliği yapmıyorum belki ama, yapan adam da uzak duramaz, o nedenle bu ayrımı bu kadar kesin çizme.

En zor kısım ile aile kısmı. Onları ne kadar uzak tutabilirsen o kdar başarılı olursun.
Affına sığınıyorum ama, bu olaylardan bir halt çakmadıkları belli, arkadaşın işin yaptıkları yorumdan bu anlaşılıyor. Hani münasebetsizlik olarak görmezsin umarım, zira benim ailem de aynı şekilde bir halt anlamaz bu işlerden ve, ben şu an çalıştığım iş ile BilgeAdam'ın bitişi arasındaki süreyi hayatımın en ağır yılları olarak değerlendiriyorum.

Onlar hep kötü konuşacaklar bunun farkında ol.

Bir de..BA'dan alacağın eğitimin, özellikle de sistem alırsan, neye yarayacağını iyi etüt etmen lazım.
Orası seni MCSE falan yapmaz. Ben şu an ne domain'le uğraşıyorum ne dns'le.. İki haftadır ayrıca programcı gbiyim ama normalde o da yok.
Ne kattı bana BA?
BA'daki eğitimi almasaydım, belli vizyonlara kavuşmasaydım şu an olduğum pozisyonda olamaz, bana verilen değerin ve önemin binde birine sahip olamazdım.
Bunu görmek lazım.

Mesajı son düzenleyen thekillingroad : 26-05-2008 - 17:49
thekillingroad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 26-05-2008, 17:57   #3
Uur

Aslına bakarsan ikisini de seviyorum ama etrafımdan duyduklarım birini seçmen gerek diye.Ben ikisinede yakın kalmak istiyorum şimdi programcılığı seçsem biliorum ki program yazarken gene Sql ile uğraşıcam veri tabanı bağlantıları sorgulama, değişken tipleri vs. ama sistemden de uzaka kalmak istemiyorum ikisi en sonunda ortak noktada buluşuyor çünkü.Ailem olabildiğince uzak kalıcak ama onemli olan benim bu karmaşayı yenmem.

Bu arada sen işinden memnunmusun ve sence hangi bölüm daha yararıma olur(sence)

Eski 26-05-2008, 18:01   #4
Senior Member

belki paket programlara yönelmenin zamanı gelmiştir.Sap ya da crm gibi.Tabi bu dediğim durağan bi yazılım yaşamı demek.24 saatini bu işe ayıracaksan gerçek bir yazılım diline hatim etmeye başlayabilirsin.
Sistem için bişey diyemem.Ama yazılım yaparken zaten öğreniyorsun yetecek kadar.Ama illem belgelendircem dersen bi cisco kursuna gidip network vs öğrenmek bence daha mantıklı.

pharmacia Çevrimiçi   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 26-05-2008, 18:04   #5
the essence of racing

Ben hayatımda işim kadar çok az şeyden memnunum.

Ama yaptığım işi direkt olarak sistemle falan bağdaştırmamak gerek.

Veritabanıyla uğraşmak yazılımcının işi değil aslında. Bizde bu iş iki kola ayrıldı gidiyor, DBA'lığın kime kaldığı ise belli değil.
Zaten o yüzden pek az ultra-dba var türkiye'de. query atma işi ise o odadaki herkesin bilmesi gereken bir şey, onu hava karada öğrenmelisin.

Sistem daha komplike bir eğitim ve daha çok "dışarıda öğrenmesi zor" şeyi katıyor sana.
İyi bir eğitmen eşliğinde yıllar boyu edineceğin tecrübeleri kısa süre zarfında kapıyorsun, vizyonun acayip genişliyor, Windows'a, microsoft mimarilerine nasıl bakman gerektiğini anlıyorsun.
Bunları yazılımda alamazsın. orada alacağın kod yazmak o kadar. Ve eğer iyi bir kodcu olabilecek kapasitedeysen zaten gider c# kitabı alır öğrenmen gerekenleri öğrenirsin.

Ama hem üst seviye coder hem de sistemci..
bak o çok zor işte.
hayatımda bir tane insan gördüm bu nirvana'ya yaklaşmış, o da Türkiye'de tektir parmakla gösterilir resmen. Üst seviye sistemciler kod yazamaz saatlerce, üst seviye kodcular da 3 site olunca domain, ııh ıııh demeye başlarlar, genelde budur manzara zira olay çok geniş.

ama IT olmak istiyor musun? Bu sorunun cevabını bul önce.

ve vakit bulursa Naman benim kadar gevezelik etmeden benden daha çok yardımcı olacaktır sana.

Eski 26-05-2008, 20:34   #6
Uur

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi thekillingroad Mesajı Göster
Ben hayatımda işim kadar çok az şeyden memnunum.

Ama yaptığım işi direkt olarak sistemle falan bağdaştırmamak gerek.

Veritabanıyla uğraşmak yazılımcının işi değil aslında. Bizde bu iş iki kola ayrıldı gidiyor, DBA'lığın kime kaldığı ise belli değil.
Zaten o yüzden pek az ultra-dba var türkiye'de. query atma işi ise o odadaki herkesin bilmesi gereken bir şey, onu hava karada öğrenmelisin.

Sistem daha komplike bir eğitim ve daha çok "dışarıda öğrenmesi zor" şeyi katıyor sana.
İyi bir eğitmen eşliğinde yıllar boyu edineceğin tecrübeleri kısa süre zarfında kapıyorsun, vizyonun acayip genişliyor, Windows'a, microsoft mimarilerine nasıl bakman gerektiğini anlıyorsun.
Bunları yazılımda alamazsın. orada alacağın kod yazmak o kadar. Ve eğer iyi bir kodcu olabilecek kapasitedeysen zaten gider c# kitabı alır öğrenmen gerekenleri öğrenirsin.

Ama hem üst seviye coder hem de sistemci..
bak o çok zor işte.
hayatımda bir tane insan gördüm bu nirvana'ya yaklaşmış, o da Türkiye'de tektir parmakla gösterilir resmen. Üst seviye sistemciler kod yazamaz saatlerce, üst seviye kodcular da 3 site olunca domain, ııh ıııh demeye başlarlar, genelde budur manzara zira olay çok geniş.

ama IT olmak istiyor musun? Bu sorunun cevabını bul önce.

ve vakit bulursa Naman benim kadar gevezelik etmeden benden daha çok yardımcı olacaktır sana.
Bugun Delphi dersine gittim hocanın onundede kitap ondakilerin aynısını yaptırıyo ve bana duşundurdu açıkcası kitapla öğrenilebilirmi diye?Ama sistem için bunu hiç bir zaman düşünemedim çok karmaşık geldi ama acayip şekilde cazibelide geldi.

Sql ve Oracle a iyi derecede hakim olmak istiyorum ve gerekirse bunun içinde ayrıca kursa gidebilirim çünkü kendime yatırım yapmayı seviyorum. Daha Sistem alanında kendimi geliştirebileceğim bana gerçekten aranır adam sıfatı katabilecek şeyler önerebilirmisin?

He bide siz neden programlamayla uğraşıyorsunuz anlayamadım.çalıştığınız yerin sistemi ile ilgili mi acaba?

Eski 26-05-2008, 20:55   #7
Senior Member

KasketKaan - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

2 Yıllık bir bölümde mi okuyorsunuz?

KasketKaan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 26-05-2008, 21:01   #8
the essence of racing

400tl çok komik bir para. Kuyumcu IT'si de komik bir yer çalışmak için.
Arkadaşını tanımıyorum, ama potansiyeli varsa bassın gitsin, öyle rezil maaş olmaz.
Ben 2006'da ayrıldığımda BA'dan, 1500tl'den aç kapıyı diyordu hocam.
Bunun bir alt limiti yok arkadaşının örneğindeki gibi.
Helpdesk derken neyin Help'i bu da önemli?
Ben IT için başvurmuştum Siemens'e, gerizekalılar call center için çağırdı beni. Toshiba'nın İngiltere Call Center'ı burada olacaktı.
İngilizceniz iyi olsun, PC bilmeseniz de bir aylık kursta öğrenirsiniz dediler. -Ondan sonra call center'lar neden bu kadar başarısız.. - Sonra bir sınav yaptılar.. Ben XP Help sınavı da verdim sertifika alırken, alnımdan ter boşaldı, safi salak ezber sorular. Bari MCSE programının sorularını sorsalardı, daha mantıklı olurdu.. Benden başka kimse de tek soru yapamadı o günkü mülakatta.. Şimdi o call center'ı açabildiler mi merak ediyorum..
Neyse çok detaya girdim ama, help var, help var. 2000tl ile de başlanır işe, 1000tl ile de.

Başlangıç maaşına çok takılmayın. Adam gibi işletmeler çalışanın performansına göre kısa sürede ayarlamalar yaparlar.. Ben işe girdiğimde bana x lira teklif edildi, ben %18 fazlasını istedim, bir kaç gün süre isteyip kabul ettiler. İlk ay bitti, ben ağzımı açmadan %25 zam aldım.

Ben neden programlarla uğraşıyorum..
Yönetim Danışmanlığı firmasıyız biz esasen. Ben çözüm ortağımızın paket programlarıyla ilgili teknik destek öncelikli çalışıyorum. Mesela bugün bir X-SA firması programın Internet Explorer arayüzünde sağ click'in engellenmesini istedi, bununla ilgili bir script'i 4-5 tane .js dosyasına ekledim ve yolladım. Tek satır java yazamam ben ama.

Onun dışında SQL Scripting ve VB öğreniyorum. Yarın da işte Finlandiya'ya gidiyorum, kullandığımız programın Advanced API eğitimini ve başka yeni bir programla ilgili Beginner scripting eğitimini alıcam.
Sistem adına napıyorum peki?
Ofisteki DC ile ilgileniyorum, Exchange falan var üzerinde, bazı şeyleri de benden istendiğinde araştırarak öğreniyorum. Self Discover bu konularda çok çok önemli. Bilmediği bir şeyi 2-3 saat içinde en geç öğrenebilmeli bir Sistemci, öteki türlü çok bodoslar. Sağlam arkadaşın olur, google'ın olur, Microsoft kaynaklarını forumlarını sömürürsün, bunlar çok önemli. Ama Internet Explorer'a girdiğinde ne yazacağını, google'a ne soracağını bilmen lazım.. Bunun için de Microsoft topolojisini iyi anlaman lazım. BA veya başka bir yerde kaliteli bir eğitmen bunu sana sağlayacaktır. Benim şansım bir de çok iyi Menthor'um vardı -okuyordur, thanks dude -, onun bana kattıkları da inanılmaz.

Ha bir de salak müşterilerin Microsoft Active Directory ortamına yardım ettiğimde oluyor. En son birine ki bu müşteri Microsoft'ün türlü volume license'larına sahip, kendim Server 2003 cd'si götürdüm evden, onu kurduk. (hayır korsan falan değil, onların key'i ile kuruldu)

Oturup kendimi anlattım aslında ama.. Çetrefilli yollardan geçtiğim için işe yarayacağını düşünüyorum.

SQL, Oracle bilmek işe yarar mı? Yarar tabii.
SQL bilhassa 2005'le beraber zaten acayip basit bir management'a sahip oldu. Bunu evine express edition kurarakta öğrenebilirsin -bedava, tek çekirdekli CPU'n olmalı ama-. Benim bir şansım Microsoft Satıcısı konumunda partner olduğumuz için neredeyse yazdıkları her programın lisanslı bir şekilde elime geçiyor olması. Zaman buldukça test server'ında canını çıkartıyorum. Bu da edinmen gerken bir alışkanlık.

Oracle bilmek ayrı bir mevzu. Dünya genelinde Oracle adminliği çok zor bir şey olarak görülür ve sağlam DBA'i azdır. Oracle biraz gıcıktır aynı zamanda.
Bir makale buldum geçen nette.

Do Oracle really suck, or Oracle DBA's?

SAP çok derin dehlizlere dalan bir mevzu, ama Microsoft CRM bilmek, en azından kötü bir CRM programı ile CRM mantığını anlamak için yeterli olacaktır. Ben hala adam gibi CRM'e dalamadım, onun da eğitimine gidecektik, katılımcı az diye iptal oldu ki o da programın sahibi firmanın tek kelimeyle salaklığından.

Aranır adam sıfatı peşinde koşman çok doğru bir hareket. Hyundai plaza'dan bir kare.
Herkes Koreli'ler gelince önünü ilikler, boynunu eğer.. Freelance çalışan Linuz adminleri ise bermuda kotlarla gelip Koreli'nin ensesine tokat atar, saati min $500'den parasını alır gider. Daha bile fazladır da oha demeyin diye dedim, zira kendilerinin tırnağı olamayacak benim extra charge edilen danışmanlığımın günü 300 ila 500 eur. (Hayır o para bana verilmiyor)

Network alanında ilerlemek, kurs için bence daha mantıklı. Sonrası kitaplar ile kurcalama ile öğrenmesi daha kolay cinsten. MCSE kursuna gidip Cisco'yu kendin de keşfedebilirsin, ama lab lazım onun için de, o nedenle o sırada Cİsco kullanan bir firmada olman lazım.

öff çok konuştum pardon.

Mesajı son düzenleyen thekillingroad : 26-05-2008 - 21:04
Eski 26-05-2008, 21:40   #9
Uur

Arkadaşım orada anlattığına göre 4 tane server varmış.Birtane IT Manager birde ben varım IT Helper sıfatıyla dedi çöken clientleri filan düzeltiyomuş arızalarını gideriyomuş oyle anlattı bana.

Keşke Fırsat olsada istanbulda konuşabilsek ben sabaha kadar dinleyebilirim(bir buluşmada olucam zaten bu yaz sonunda)
En sevdiğim şey kendime yatırım yapmak ve bunu doğru yapmak istiyorum.Yani bodoslama kendime yatırım yapıcam diye o kurs bu kurs gezmek istemiyorum bi yerden başlıyım alt dallarına hatta en alt dalına kadar iniyim ki desinler bu adam bunları bilir bunlarıda yapar güvenin

Bilge Adam'dan ilk mezun olduktan sonra neler yapılmalı?

Tamam sınavlarımızı geçtik, Başarıyla bitirdik.Ve tabir-i caiz ise sudan çıkmış balık olduk ne yapıcaz?
Ben Stajer olarak maaş hiç önemli diil sistem bakımı yapan sistemle ilgili bir firmaya girip kurslar beraber burdanda birşeyler öğrensem nasıl olur yoksa sadece kursa yönelmek mi mantıklı en azından mezun olduğumda o çaylaklıktan kurtulmuş olarak işe girmek mi iyi olur?

Sen nasıl girişimlerde bulunarak bu işe girdin?
Girdiğinde yapıcağın işler ne olarak verildi?

Biraz Fazla soru sordum ama affet

Eski 26-05-2008, 22:08   #10
the essence of racing

t1022 buldu bu işi bana hehehe

Arkadaşını sömürüyorlar o vakit. Biraz daha tecrübe kazanıp vınlasın, eğer çalışmaya başlayalı çok olmadıysa. Olduysa uçsun direkt.

Ben BA'dan mezun olunca 2 yıl boyunca ailemle mücadele ettim. Bir türlü istediklerimi yapamadığım için uzun süre işsiz gezdim diyebilirim. En son üniversiteyi bıraktım, annemin çok büyük bir hata yapmasına izin verdim, o hatadan 3 ay sonra dönünce de her şey rayına oturdu.

Bilgeadam'ın sınavı sertifikası yok bir kere. Internal şeyler onlar, kursa gitti diye kağıt veriyorlar. Asıl sınavları Microsoft yapıyor (tataaa bu sınavlar paralı) ve aslında bunların da bir önemi yok zira internetten soruları indirip ezberleyip geçiyorsun. tabii lisedeki ezberle-geç mantığı gibi görünmesin.
bilgeadam'ı seçersen, kariyer noktası ile ilişkilerini sıcak tut, onların faydası olacaktır. Ben pek önemsemedim.

Ayrıca bir paket sisteme girip, yıllarca kendini orada harcama. 30 yaşına geldiğinde Microsoft CRM'i yalayıp yutsan bile alacağın maaş 3bin tl olur daha da yükselmek için yaşlanmış olursun. Hep yeni şeylerin peşinde koş, Microsoft beta programlarına başvur, bunları da cv'ne ekle. firmaların önem verdiği bir şey bu, zira adamlar windows 2003'ten windows 2008'e geçerken bunu yapabilecek adamları arayacaklar. 2008 betalarına dadan istersen şimdiden, microsoft server biliyorsan. benim gibi git DVD'yi sipariş et parayla demiyorum, ama indir ve kurcala. bunun için sağlam bir PC al mutlaka maddi imkanın varsa. güzel core2d'li, 4gb ram'li hızlı bir HDD'li falan. çok işine yarar.

Bahsettiğim mentor'um bana tırmalama iş için demişti, ben sadece kulağımdan içeri almıştım o sözleri. Şimdi sende de aynı hava az da olsa var, biraz daha sakin ol iş bulma para kazanma konusunda.

eğitim için isim vereyim..
Tezcan Erşayan. BU kadının nerede olduğunu bul ve onun olduğu yerde ondan eğitim al.
.. mentor dediğim arkadaşım bana Morpheus'un Neo'ya söylediklerine benzer laflar ederdi.. Matrix'e ilk giriş..
Çok komik gelecek bir sürü kişiye ve eminim sana da..
Ama olay gerçekten böyle.
Ders çalışma şeklinden öğrenme şekline kadar binlerce şeyden kurtulup yeni bir kafa yapısına geçmen lazım. Öteki türlü sadece Microsoft kitaplarının hatimcisi olursun..

Tezcan'ın nerede olduğunu bir ara öğrenir söylerim, şu an offline ben de hafta içi yokum.
Görünce BA'dan şişman ozan'ın selamı var dersin.. sınıfta ilk MCP alana da yemek ısmalar, kaçırma, unutursa unutturma

Mesajı son düzenleyen thekillingroad : 26-05-2008 - 22:11
Cevap

Bookmarks

Konu Seçenekleri

Mesaj Kuralları