Kayıt Ol Yardım Üye Albümleri Sosyal Gruplar Etiketler Arama Bugünkü Mesajlar Forumu Okunmuş Say Arama

Geri   Modifiyem© > Diğer > TeknoPark > Bilgisayar

Cevap

Konu Seçenekleri
Eski 20-07-2008, 10:44   #1
Kime Emanet?

arif - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Otomobil: Audi A4 1.8Tq
Blog Kayıtları: 23
Post RAID 0 vs Normal Duzenek

Bilgisayarin yavasligindan yakiniyordum bir suredir. Gecen persembe is yerinde eski bir makinaya spor amacli raid 0 kurayim bakalim sonuclar ve olacak dedim.

Sonucdan memnun oldum (hard diskler eski ve yavas, RAID kartida uyduruk bir kart oldugu halde performans artti)

Benim ana kartta (Asus P4S800D-X) zaten RAID 0,1 destekliyormus o zaman, yeni 2 hdd alip RAID 0 kurmaya karar verdim.

Neyse cok anlattim 2x160Gb SATA WD Caviar Aldim. RAID 0 yaptim ve sonuclar asagida;

Eski Sistem Harddiski 80GB;

Yedekleme Hardiski 250GB;

RAID 0 2x160GB Sistem Harddiski;

RAID Olayi gercekten cok kolay, RAID kurmaniz icin iki yada daha fazla ayni ozeliklerde hard disklere, RAID destekleyen bir anakarta yada RAID kartina ihtiyaciniz var.

BIOS'dan istediginiz RAID'i kurup, Windows XP yuklerken F6'ya basarak Raid dosyalarini disketten (Vista disket disinda CD, usb falanda destekliyor) yukluyorsunuz ve is tamamdir.

RAID 0, iki veya daha fazla harddiski tek bir hard disk gibi kullanmanizi sagliyor. Buda hizli yazma ve okuma olanagi sagliyor. Bir harddiskin bozulmasi durumunda butun bilgilerinizde gidiyor.

RAID 1, mirroring yani golgeleme olayini yapiyor harddiskler arasinda. Birinci harddiskin verilerini aynen ikinciye yaziyor.Harddisklerin birinin bozulma durumunda data kaybi olmuyor, bozulan yenisi ile degistirilip ayni sekilde kullanima devam ediliyor. RAID 0'a gore daha guvenli, veri kaybetme riskiniz cok daha az. Okumada birden fazla harddisk oldugu icin hizli oluyor ama yazmada az bir yavaslama var birden fazla harddiske ayni veri yazildigi icin.

arif Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 20-07-2008, 20:28   #2
Yalnız Üye

Aslında harici profesyonel kartlarla olmadığı sürece, "pratik" yaşamda etkisi çok az. Yazılımsal RAID yani sonuçta bizim yaptığımız...

Bazı durumlarda,işlemciyi yorduğu için daha kötü sonuçlara bile imza atabiliyor...

prenax Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Cevap

Bookmarks

Etiketler
harddisk, hdd, raıd

Konu Seçenekleri

Mesaj Kuralları