"Caddelerden Pistlere" | |
| |
| Kayıt Ol | Yardım | Üye Albümleri | Sosyal Gruplar | Etiketler | Arama | Bugünkü Mesajlar | Forumu Okunmuş Say | Arama |
| | #1 |
| Senior Member Kayıt Tarihi: 21-06-2004 | Özcan kafasındaki ÖSS modelini açıkladı YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, üniversiteye giriş için tek aşamalı ancak adayların yılda birkaç kez girebilecekleri bir sınav modeli düşündüklerini açıkladı. Özcan, Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) yapmayı düşündükleri değişikliklere ilişkin açıklamalarda bulundu. ÖSS'yi değiştirmek istediklerini belirten Özcan, bu konu üzerinde çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) da konuyla ilgili çalışmaları olduğunu söyleyen Özcan, MEB ile ortak çalışacak aşamaya henüz gelinmediğini kaydetti. Özcan, "Benim isteğim onlarla bizim ekibin beraber çalışması. Onların hazırlıkları bizimkinden önce başladı sanırım. Onlarınki, öğrencinin her yıl lise 1, 2, 3 ve 4 yıllardaki gösterdiği performansın ortalamasının sene sonundaki bir imtihanla birleştirilmesi ve onun nota dönüştürülmesi şeklinde. Biz de İngilizlerin yaptığı gibi düşünüyoruz" dedi. İngiltere'deki sistemde adaylara 12-13 konu verildiğini ve adayların bu konulardan istedikleri birkaçını seçerek sınava girdiklerini anlatan Özcan, kendilerinin de bu model üzerinde durduklarını ifade etti. Özcan, "12-13 konuda imtihan verelim öğrencilere, öğrenciler 5'ini seçsin imtihana girsin, hepsinden girmesin. 3'ünden aldığı puanla da üniversitelere müracaat etsin" dedi. Özcan kafasındaki modeli şu sözlerle anlattı: "Üniversiteler de alacakları öğrencileri bölümlere bağlı olarak, 3 konu belirleyerek istesinler. Örneğin desinler ki 'makine mühendisliğine genel kabiliyet, matematik ve biyolojiden 80 puanın üzerinde alanları kabul edeceğim, Bu puanı tutturanlar müracaat etsin'.Bunu üniversiteler de yapabilir, ÖSYM'ye de yaptırabiliriz. Aynı eskiden olduğu gibi öğrencinin 3 konuda aldığı puan hangi bölüme tutuyorsa onu otomatik olarak yaptırabiliriz. Yani yerleştirme işini ÖSYM'ye verebiliriz, üniversiteye de yaptırabiliriz. Eskiden, bizim zamanımızda, puan alıyordunuz, üniversiteye müracaat ediyordunuz. Üniversite de durumuna bakarak sıralıyordu. Her üniversitenin kapısında listeler yayınlanırdı, 'şunlar girmeye hak kazandı' diye" "Ne alan ne de katsayı kalacak" Bu sistemde öğrencinin hangi okuldan mezun olduğunun önemi kalmayacak mı?" sorusuna Özcan, "Ne alan kalacak ne katsayı, hepsi gidiyor. Tamamen başarıya odaklı bir sistem olacak. Çocuğun, 3 dersten veya her neyse lise 1, 2, 3 ve 4'teki başarısına dayanan bir sistem olması lazım" yanıtını verdi. MEB'in öngördüğü sistem ile ilgili görüşlerinin sorulması üzerine Özcan, "O da iyi bir sistem. Fakat orada ben birşeye güvenmiyorum: Ortalama ağırlıklı puan konusu. Bu puanın hesaplanması konusunda... Yani biz bunu bırakırsak, bazı hocalar öğrencilerin başarısını gereksiz yere şişirebilirler, çocuğun durumu iyi görünsün diye. Ondan korkuyorum. Öyle olacağına, genel bir imtihan olsun, hiçbir sübjektif tarafı olmayan, öğrenci imtihana girsin, oradaki başarısına göre olsun, bu daha iyi" diye konuştu. "TOEFL gibi bir mekanizma olsun" "Siz, tek sınav mı düşünüyorsunuz?" sorusuna Özcan, "Aynı üniversite sınavı gibi tek ama senenin her anında yapılabilir bir sınav düşünüyoruz. Böyle bir defada olmasın, aday onu 3-5 defa alabilsin. Mesela matematikten girdi, diyelim ki 100 üzerinden 25 aldı, bu onu tatmin etmedi. 6 ay sonra bir sınav daha olsun. ÖSYM, bu imtihanları döndürsün istiyoruz" yanıtını verdi. "Katsayı yerine puanla yerleştirilecek" "Alan ve katsayıların kaldırılması halinde adaylar nasıl yerleştirilecek?" sorusu üzerine Özcan, "Aldığın puana göre yerleştirileceksin. Kimse de sana 'sen bu meslek okulundasın ancak şu meslek yüksek okuluna gidebilirsin' diye bir şey söylemeyeceksin. Puanın tutuyorsa makine mühendisi ol, sosyolog ol, psikolog ol" diye konuştu. Özcan, birçok ülkenin üniversiteye giriş sistemini incelediklerini belirterek, "Yeni yeni bilgi topluyoruz sistemlerle ilgili. Dünyada nasıl yapılıyor, bizde nasıl yapılıyor? Bizimki türden sınav uygulayan 3 ülke kaldı" dedi. "Düşündüğünüz modeli Milli Eğitim Bakanlığı ile paylaştınız mı?"sorusuna Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, "Milli Eğitim Bakanı ile özel olarak konuştum. 'Olgunlaşsın ondan sonra görüşürüz' diyor, gayet iyi karşılıyor" yanıtını verdi. cnnturk
__________________ Darı unundan baklava,incir ağacından oklava olmaz. |
| |
| | #2 |
| the essence of racing Kayıt Tarihi: 25-04-2004 | Kafasındaki?
__________________ www.otvyehayir.com |
| |
| | #3 |
| Special Edition Kayıt Tarihi: 17-04-2005 Şehir: Bursa Yaş: 24 Otomobil: Corolla HB | bizden geçti artık |
| |
| | #4 |
| bg-kj/b-bxl/tr-ist! Kayıt Tarihi: 14-04-2008 Şehir: istanbul Yaş: 26 Otomobil: citroen C 5 | nefret ediyorum şu adamdan sadece ama sadece tayyibe çalışmaktan başka bilim için ünv gelişmesi için hiçbişey yapmayıp sadce iktidara yağ çekiyor SONUÇTA S-GUARD 600 Ü VE SÜPER LÜKS VİLLAYI ALTINA SERİYORLAR!!!! ULTRA MAAŞ ZAMMINIDA UNUTMAYALIM |
| |
| | #5 |
| Senior Member Kayıt Tarihi: 01-05-2004 Yaş: 25 | Sistemi komple değiştirsek şöyle artık insanları illa ki üniversiteye girmeye zorlamasak, yeni üniversiteler açmak yerine insanlara gerçekten iş imkanı sağlayabilecek kaliteli ve modern eğitim veren, kalifiye ara eleman yetiştirmeye yönelik yüksekokulları yaygınlaştırsak eminim hem Kobi'ler rahatlar hem de ekonomi..
__________________ Would you choose water over wine Hold the wheel and drive |
| |
| Reklam |
| | #6 |
| Senior Member Kayıt Tarihi: 21-06-2004 | Sınav sistemi değişmeli.... Bir güne ve bir sınava dayalı durumdan çıkartmak lazım... Bizim ülkemizde bir şeyler değiştirilecekse bunca yıl sonra tek öğrendiğim değişterenlerin amacı dedikleri değildir....
__________________ Darı unundan baklava,incir ağacından oklava olmaz. |
| |
| | #7 |
| AOVGFG Kayıt Tarihi: 26-04-2004 Yaş: 29 Otomobil: uçar gider | sıkıyosa açıklamasın imza: unakıtan |
| |
| | #8 |
| bg-kj/b-bxl/tr-ist! Kayıt Tarihi: 14-04-2008 Şehir: istanbul Yaş: 26 Otomobil: citroen C 5 | amacı imamhatiplere yol açmak başka bir amaç olduğunu hiç sanmıyorum bu adam bilime ve gelişmeye ne gibi bir artı değer sağlamışki bazı insanların isminin önündeki prof.dr sıfatına aklım almıyor doğrusu yani bunlarda prof olduysa vay bu eğitimin haline dityorum özcanda en önde gidenlerden biri
|
| |
| | #9 | |
| TümŞehirAğladı | Alıntı:
![]() Sonra da mecburen çok komik maaşlara bile mühendisler iş bulamıyor... Ahaha ![]() | |
| |
![]() |
| Bookmarks |
| Konu Seçenekleri | |
|
|