Kayıt Ol Yardım Üye Albümleri Sosyal Gruplar Etiketler Arama Bugünkü Mesajlar Forumu Okunmuş Say Arama

Geri   Modifiyem© > Diğer > Serbest Bölge > Atatürk Köşesi

Cevap

Konu Seçenekleri
Eski 04-05-2008, 01:00   #1
Junior Member

Exclamation Çanakkale’de savaşa hazırlanan Mustafa Kemal

19. Fırkası ile Çanakkale’de savaşa hazırlanan Mustafa Kemal düşman ordusunun nereye çıkartma yapacağını önceden biliyordu. Hem de hiç kimsenin aklına gelmeyecek bir yerden düşmanın çıkartma yapacağını önceden hissedebilmişti. Bu büyük öngörüsü düşmana Çanakkale’yi geçilmez yapmıştır.

Düşmanın adeta atacağı her adımı önceden biliyordu. Sanki daha önce gördüğü bir filmi yeniden seyrediyormuşçasına tüm olaylara hakim olabiliyordu. İngiliz ve Fransızlar’ın nereye çıkartma yapacaklarını çok iyi bilen Mustafa Kemalo günleri şöyle anlatıyor.

- “ Benim kanaatime göre düşman ihraç teşebbüsünde bulunursa iki noktadan teşebbüs ederdi. Biri Seddülbahir, diğeri Kabatepe civarı Ve benim noktai nazarıma göre düşmanı karaya çıkartmadan bu sahil parçalarını doğrudan doğruya müdafaa etmek mümkün değildi. Binaenaleyh Alayları’mı böyle sahilden müdafaa edecek surette yerleştirdim. “

1915 yılında Mustafa Kemal’in söyledikleri yine çıkıyor. Kimsenin tahmin bile edemeyeceği Seddülbahir ve Kabatepe’ye düşman asker çıkartma teebbüsünde bulunuyor…Ancak bunu önceden hissedebilen Mustafa Kemal gerekli önlemleri çoktan almıştı bile… Bu sayede düşmana büyük bir darbe yedirtiliyor.

O günlerde ilgili Mustafa Kemal’in kayıtlara geçen sözleri son derece düşündürücüdür :

- “ 5 Mart günü donanmasıyla boğazı zorlayan düşman ordusu bir maksat elde etmekten ümidi kestiklerine hükmediyorum. Mutlaka sahile çıkacaklar. ”

Atatürk

atuning Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 05-05-2008, 21:34   #2
bg-kj/b-bxl/tr-ist!

ekomp3 - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Otomobil: citroen C 5
çok büyük bir komutan !
onun devlet adamlığını siyasetini öngörüsünü yada ne bileyim tüm pozitiv özelliklerini bir kenara koyup müthiş bir askeri deha olduğunu bilmek gerek
o sırada ordunun başına olan limon von senders her tahmininde yanıldığı halde ! buda ilginçtir belkide ingilizlerle bizi daha çok kırdırtıp almanları rahatlatmayı planlıyordu atatürk her adımlarını doğru tahmin edip gerekli emirleri vermiştir

ekomp3 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Cevap

Bookmarks

Konu Seçenekleri

Mesaj Kuralları