Kayıt Ol Yardım Üye Albümleri Sosyal Gruplar Etiketler Arama Bugünkü Mesajlar Forumu Okunmuş Say Arama

Geri   Modifiyem© > ModifiyeM© Com > Modifiye

Cevap

Konu Seçenekleri
Eski 16-12-2004, 02:32   #11
RSIt

Kullanıcıya ICQ yolu ile mesaj gönder Kullanıcıya MSN yolu ile mesaj gönder
Re: Çift sensörlü kat iptali

arkadaşım sensör yeri olması ile üstünde sensörü olması ayrı.Hayatımda üstünde SENSÖR bulunan katalitik iptal kiti görmedim,olmasıda saçma.

Eski 16-12-2004, 02:49   #12
Clio RS Ph-Quick

CLIORS - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

aynen katiliyorum bende de 2003 Clio 1.6 16V var cift sensorlu, supersprint kat iptal kiti ve supersprint headers var. Clio da sensorun birisi headers uzerinde digeri de hemen kat dan sonra, taktiktan sonra ikaz isigi yanmaya basladi. Kalici cozum olarak ikinci sensore potansiyometre takilmasi mumkun diye biliyorum beyni yaniltmak icin kac volt uygulamak mumkun bilen var mi?

Chip ile bunun cozuldugunun iddiasini cok duydum, ama daha uygulama yaptiran gormeden aramizdan uygulatan var mi? Ayrica benim aracta superchips de var.

Selamlar

RS

CLIORS Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 16-12-2004, 20:43   #13
Garage-GT WRX

MistaBoosta - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

1) chip ile çözmeek mümkün
2) basit bir resistance işinizi görür. benim arabada 3 kat 2 de sensör war. 1. sensör ilk son kattan önce 2. si de son kattan sonra. 2'yi 2.2ohm'luk resistans ile yanılttım. Resistance'ı da 300.000TL (evet üç yüz bin türk lirası) karşılığında Perpa dan aldım...

200 euro werip sensör iptali alan arkadaşa duyurulur

Eski 17-12-2004, 04:01   #14
XSi
Aktif Üye

XSi - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi MistaBoosta
1) chip ile çözmeek mümkün
2) basit bir resistance işinizi görür. benim arabada 3 kat 2 de sensör war. 1. sensör ilk son kattan önce 2. si de son kattan sonra. 2'yi 2.2ohm'luk resistans ile yanılttım. Resistance'ı da 300.000TL (evet üç yüz bin türk lirası) karşılığında Perpa dan aldım...

200 euro werip sensör iptali alan arkadaşa duyurulur
çok iyi ya

XSi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 19-12-2004, 02:03   #15
Turbo ENERGY

Blade - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Rezistans işi nasıl oluyor biraz daha açarmısın konuyu mümkünse? Terimleri karıştıman gibi birşey söz konusu olabilirmi?

Eski 19-12-2004, 02:30   #16
Garage-GT WRX

Kat İptali Sonrası Motor arıza ışığının engellenmesi:
Bazı araçlarda 1 bazılarında ise 2 adet olan Oksijen sensörleri motor'un Open Loop Mode'da (Sensör değerlerini baz alarak benzin-hava karışımı oranlaması, ateşleme değerleri belirlenmesi) çalışması için hayati önem taşımaktadır. Bunların bir diğer görevi ise kat.ın görevini yapıp yapmadığını denetlemektir.

Araçlarımızdaki oksijen sensörü belli değerler aralıkları arasında çalışıyor. Örneğin bosch sensörler (wb olanlar, kodu aklımda değil şimdi ama LMU4 olabilir) genellikle 8:1 ile 20.9:1 değer aralığında çalışıyor. 20.9:1 'in anlamı 20.9 havaya karşı 1 benzin demek. (Verilen değerler sadece örnektir ve sizin aracınızda da aynı olmak zorunda değildir.) Bu okunan değerler akım şiddeti olarak ECU'ya gönderiliyor.

Diyelim ki kat.tan önceki sensör 12:1 AFR okudu, kattan sonrakinin daha yüksek bi karışım değeri okuması gerekiyor, örneğin 14:1 gibi. Bu değerler ECU'ya gidiyor ve bu da kat.ın düzgün çalıştığı anlamına geliyor. Buraya kadar problem yok. Biz kat.ı söktüğümüzde ilk sensör ecu'ya 12:1 AFR değeri göndermeye devam ediyor, fakat 2. sensör de 12:1 gönderiyor. ECU egzos'un kat. tarafından süzülemediğini görüyor ve Hata lambası ya da mesajı weriyor (CEL : Check Engine Light, MIL: Mulfunction Indication Light etc.). Bu durumda yapmamız gereken. İkinci sensörün ECU'ya 14:1 karışım oranı göndermesini sağlamak. Böylece ECU kat.ın görevini yaptığını düşünecek.

Bunu nasıl yaparız?

Yukarıda oksijen sensörünün ölçümlerinin ECU'ya akım şiddeti olarak gittiğinden bahsetmiştik. Bizim yapmamız gereken, ikinci oksijen sensörüne (kat.tan sonraki) seri olarak uygun büyüklükte bir resistance koymak. Tabi bu o kadar da kolay değil. Uygun değeri bulmanız için çeşitli karışım oranlarında sensörün hangi şiddette akım yolladığını da bilmeniz gerekiyor. kat görevini yapmayacağı için giden akım olması gerekenden şiddetli olacaktır ve bizim yapmamız gereken de araya seri bir resistance girerek bu akım değerini azaltıp ECU'yu yanıltmaktır. İşe 1.5 ohm'luk resistance ile başlayabilirsiniz. Eğer işe yaramazsa 2 deneyin. Böyle böyle gidin...

Eski 19-12-2004, 12:23   #17
Aktif Üye

Seth - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

E keske bunu onceden soyleseydin aa kat iptalini yaparken sirf sensoru dusunmedim ben, oraya takilacak yan sanayi parcanin dayanikliligida onemli, sonucta cok yuksek ısılara maruz kaliyo.
Hatta Uslu egzoz u aramistim o zaman, adamlar dediki, biz artik kat. iptal kiti uretmiyorum, siz kat i sokturup biza yolluyosunuz, biz islem yapip geri yolluyoruz demisti. Nedenini sordum, sonradan takilan kitlerin orjinal kadar dayanikli olmadigini, curudugunu soylemislerdi.

Mesajı son düzenleyen Seth : 19-12-2004 - 12:28
Seth Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 19-12-2004, 15:20   #18
Garage-GT WRX

kat iptal kiti fln hikaye işte takıcan düz boruyu sensörü de yanıltıcan olay bitmiştir.

Eski 19-12-2004, 19:39   #19
Clio RS Ph-Quick

CLIORS - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi MistaBoosta
Kat İptali Sonrası Motor arıza ışığının engellenmesi:
Bazı araçlarda 1 bazılarında ise 2 adet olan Oksijen sensörleri motor'un Open Loop Mode'da (Sensör değerlerini baz alarak benzin-hava karışımı oranlaması, ateşleme değerleri belirlenmesi) çalışması için hayati önem taşımaktadır. Bunların bir diğer görevi ise kat.ın görevini yapıp yapmadığını denetlemektir.

Araçlarımızdaki oksijen sensörü belli değerler aralıkları arasında çalışıyor. Örneğin bosch sensörler (wb olanlar, kodu aklımda değil şimdi ama LMU4 olabilir) genellikle 8:1 ile 20.9:1 değer aralığında çalışıyor. 20.9:1 'in anlamı 20.9 havaya karşı 1 benzin demek. (Verilen değerler sadece örnektir ve sizin aracınızda da aynı olmak zorunda değildir.) Bu okunan değerler akım şiddeti olarak ECU'ya gönderiliyor.

Diyelim ki kat.tan önceki sensör 12:1 AFR okudu, kattan sonrakinin daha yüksek bi karışım değeri okuması gerekiyor, örneğin 14:1 gibi. Bu değerler ECU'ya gidiyor ve bu da kat.ın düzgün çalıştığı anlamına geliyor. Buraya kadar problem yok. Biz kat.ı söktüğümüzde ilk sensör ecu'ya 12:1 AFR değeri göndermeye devam ediyor, fakat 2. sensör de 12:1 gönderiyor. ECU egzos'un kat. tarafından süzülemediğini görüyor ve Hata lambası ya da mesajı weriyor (CEL : Check Engine Light, MIL: Mulfunction Indication Light etc.). Bu durumda yapmamız gereken. İkinci sensörün ECU'ya 14:1 karışım oranı göndermesini sağlamak. Böylece ECU kat.ın görevini yaptığını düşünecek.

Bunu nasıl yaparız?

Yukarıda oksijen sensörünün ölçümlerinin ECU'ya akım şiddeti olarak gittiğinden bahsetmiştik. Bizim yapmamız gereken, ikinci oksijen sensörüne (kat.tan sonraki) seri olarak uygun büyüklükte bir resistance koymak. Tabi bu o kadar da kolay değil. Uygun değeri bulmanız için çeşitli karışım oranlarında sensörün hangi şiddette akım yolladığını da bilmeniz gerekiyor. kat görevini yapmayacağı için giden akım olması gerekenden şiddetli olacaktır ve bizim yapmamız gereken de araya seri bir resistance girerek bu akım değerini azaltıp ECU'yu yanıltmaktır. İşe 1.5 ohm'luk resistance ile başlayabilirsiniz. Eğer işe yaramazsa 2 deneyin. Böyle böyle gidin...

Cok aciklayici olmus tesekkurler, ufak bir soru daha akim degerlerini nereden okumak gerekir dogrudan oksijen sensoru uzerinden mi? Bir de clio icin hangi yakit hava karisim oraninda hangi akimin uretilecegini nasil bulurum?

Selamlar.

CLIORS Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 20-12-2004, 03:53   #20
Garage-GT WRX

hangi değerde hangi akım olduğunu bulmana gerek yok.

Kat aracın üzerinde takılıyken oksijen sensöründen çıkan akım değerini oku.
Sonra da ilk sensörün kaç okuduğunu oku. 1 ve 2. sensörün arasındaki akım farkını oluşturacak büyüklükte bir resistance kullan.

Bookmarks

Konu Seçenekleri

Mesaj Kuralları