Kayıt Ol Yardım Üye Albümleri Sosyal Gruplar Etiketler Arama Bugünkü Mesajlar Forumu Okunmuş Say Arama

Geri   Modifiyem© > Club MdfyM > Otomobil Marka Takımları > Opel

Cevap

Konu Seçenekleri
Eski 26-06-2006, 11:45   #1
Tech & DIY freaK

Diesel kompressor - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Yaşadığım hidrolik direksiyon sorunu ve çözümüm

0 aldığımız günden beri ağır olduğunu düşündüğüm direksiyonum yetkili servise tüm sorunlarımızı anlatmama rağmen çözülmedi, lastik havası azalmış yaptık dediler şurasını yağladık dediler vs vs...

2005 şubatında power desteği ciddi oranda düştü ve ses gelmeye başladı ..

hemen servise götürdüm orasına baktılar burasına baktılar ve power pompasının gidik olduğu değişmesi gerektiği söylendi 970 ytl parça fiyatı + yağı +fahiş işçilikle yaklaşık 1150 civarı masrafım olur dendi, Parçanın tamir imkanı olmadığı komple kapalı olduğu da özellikle beynime kazındı..

Eyvallh deyip para biriktirmeye bir yandanda araştırmaya başladım ;
1200ytl orijinal parça
270-300ytl arası italyan yansanayi.
300ytl çıkma ...
70-80ytl arası tamir

son ihtimali öğrenince biraz daha didiklemeye başladım olayı nasıl olduğunu hafif öğrensem ustamla beraber kesin yaparım dedim.

Tamir şöyleymiş ;
tam bozulmamış gaz verince yumşayan pompa bi şekilde açılıp içindekiler tornaya ?? giriyormuş o kadar.

artık cebiede parayı koyup ( en kötü ihtimal 350 ytl yansanayi )
geçen hafta ustamın yolunu tuttum...
ikimizde eğer insan evladı yaptıysa pompayı açaçarız mantığı ile
sthallwille ,snap-on arada bir izeltaş gibi sağlam aletlerle pompayı söktük ustam sistemi hemen tanıdı segmanlı tipmiş
arka kabı preste biraz indirip ince bişiyle segmanı çıkarınca kapak kendini bıraktı

net bi şekilde gördükki yağ kabından içeriyeye pislik girmiş rotor un alın kısmına bastırdığı yer haşat .. (nasıl olduğu gayet şüpheli kimsenin günahını almalayım ... demek istediğimi anladınız siz)

Sistemi komple dağıtıp ince hesaplara giriştik strator ve rotorun çalışma boşkuklarını mikrometre ile ölçtük yüzey kalitesine baktık ve tornalama imkanının olduğuna karar verdik.

sistem basit bir mantıkla çalışıyor aynı wankel motoru gibi. rotor sabit, rotorun etrafına dizilmiş 10 tane sert malzemeden paller var bunlar devir altında merkezcil kuvvetin etkisiyle stratordaki boşluklara gelince açılıp kapanıyor. bu esnada ise yağı emip basıyor.

sabit kısım (strator) ve dönen kısım çok düşük toleranslarda magnetik tablalı yüksek devirli taşı olan tezgahta çizikleri gidene kadar traşlandı.
ancak ufak pallerin taşın devriyle yuvalarından kurtulma ihtimali olduğundan bunları elde miktometreyle ölçe ölçe ustam kendi trşladı (10 parçayı 16,47 den 16,26 ya indirdik elde ölçe ölçe anamız ağladı )

Sonuç ;

sistem cillop gibi çalıştı ,tüm boşluklar hesaplıydı basınç mükemmeldi ama biraz fazla zorladık heralde inanılmaz bi olay oldu.

rotor alınlara aşırı bastı yada araya başka bişi kaçtı bilmiyoruz yataklar sardı sistem.

görseniz imkansız diceğiniz şekilde koca çelik mil döne döne burula burula kopmuş
hemde kanallı vantilatör kayışının momentiyle. artık kimse bana triger diş atlar demesin o kayış kaydırmadan o mili döndüre döndüre kopardıysa .....

Neyse uğraşmaya değmez dedim hemen altlayıp çıkmacıdan temiz bir vectra b 1,6 pompası kapattım 130 ytl ye ...
350 d/dak. parmakla engellenemeyen basınç yaratıyor. rölantimin 750 olduğu düşünülürse

allahtan tüm tornacılar tanıdıktı onlara ücret vermedik. toplamda 200 ytl ye mükemmel bir sistemim oldu..

sistemin bozulma sebebi ise by pass valfinin pislikten görevini yeterince yapmaması + pallere aşırı yük bindirmesiymiş.
en büyük hatamız o valfi dağıtıp temizlememek oldu .

umarım pompa tamiri konusunda bilgi verebilmişimdir...

Mesajı son düzenleyen Diesel kompressor : 26-06-2006 - 11:50
Diesel kompressor Çevrimiçi   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 26-06-2006, 12:07   #2
www.otvyehayir.com

binRR - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Otomobil: CBR1000RR Vectra Elegance
Re: Yaşadığım hidrolik direksiyon sorunu ve çözümüm

Merhaba bende de var aynı vectradan yaklaşık iki sene önc dreksiyonu tam sağ veya sola kırdığımda artan bir cırlama sesi geliyor. Pompanın tamir edilemeyeceği, değişmesi gerektiği fiyatının da o günki döviz kuruna çevirirsek yaklaşık aynı paralara geldiğini öğrendim. Böyle kullanırsam ne mahsuru var dedim, ses yapar sonrada bir yerde kalır dediler. Ayrıca bu olayın vectraların hastalığı olduğunu da söylediler. 50.000km. dir kullanıyorum aynı ses var ama bir sorun çıkartmadı. Basitçe bu sesten kurtulma imkanı olabilirmi, yolsa çalışan parçayı elleme mantığıyla devam mı edeyim. şimdiden teşekkürler.

binRR Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 26-06-2006, 14:37   #3
zdd
team FORD

zdd - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

vay be çok teknik bir çalışma olmuş tebrik ederim 950 ytl cepte kalmış gerçi ordan kendine bi işçilik ücreti ayır ama

Eski 26-06-2006, 15:17   #4
VSO
'95

VSO - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Otomobil: Renault Clio B Ph2.Hyundai Getz CRDI.
Kullanıcıya MSN yolu ile mesaj gönder

Yav çok da teknik demeyelimTemiz düşünmüşsünüz,iyi hoş ama sonuçta %21 e tekabül eden bir paso farkı olmuş,sonuçlar ortada..Ama her zaman biraz uğraşmak en iyisidir,bana göre en doğrusunu yapmışsın,eline sağlık

Eski 26-06-2006, 15:19   #5
Senior Member

Naman - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Otomobil: Peugeot 207 RC

Garantiye niye sokmamışlar?

Naman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 26-06-2006, 15:21   #6
Tech & DIY freaK

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi binRR
Merhaba bende de var aynı vectradan yaklaşık iki sene önc dreksiyonu tam sağ veya sola kırdığımda artan bir cırlama sesi geliyor. Pompanın tamir edilemeyeceği, değişmesi gerektiği fiyatının da o günki döviz kuruna çevirirsek yaklaşık aynı paralara geldiğini öğrendim. Böyle kullanırsam ne mahsuru var dedim, ses yapar sonrada bir yerde kalır dediler. Ayrıca bu olayın vectraların hastalığı olduğunu da söylediler. 50.000km. dir kullanıyorum aynı ses var ama bir sorun çıkartmadı. Basitçe bu sesten kurtulma imkanı olabilirmi, yolsa çalışan parçayı elleme mantığıyla devam mı edeyim. şimdiden teşekkürler.
Abi hidrolik pompalı direksiyona sahip araçlar tam sağ ve tam sola kırılmaz..
vallah gider o ince paller resimdeki. o cırlama sesi rotordaki 10 tane palin sabit kısımda geniş yere gelince çarpma ve dar yere gelince yerine oturma sesi. tam kırmalarda by pass valfi devreye giriyor ve sistem boşta devir çeviriyor.

bu aynı limitör hesabı gibi. boşta yüksek devir çevirmek devir kestirmek nasıl zararlıysa bu pompalarda tam sol-sağ zorlamalar aynı mantık.

direksiyonda basınç kaybı yoksa hiç elleme değmez . biraz daha dikkatli olmak lazım park manevralarında ve tam sağ-sol dönüşlerde.

Eski 26-06-2006, 15:27   #7
Tech & DIY freaK

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi VSO
Yav çok da teknik demeyelimTemiz düşünmüşsünüz,iyi hoş ama sonuçta %21 e tekabül eden bir paso farkı olmuş,sonuçlar ortada..Ama her zaman biraz uğraşmak en iyisidir,bana göre en doğrusunu yapmışsın,eline sağlık
40 lık ekstra bi rondela koyduk kapağın altına o-ring ten kaçırma sorunuda yoktu. usatam tam sağ tam sol da zorladı biraz by pass valfi işte elimize aldık aleti
çalıştı aslında.

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi BiLiRKiSi
Garantiye niye sokmamışlar?
abi ozamanlar 17 yaşındaydık araçta annemin oda üstüne düşmeyince böyle oldu
lafımızı dinletemedik, 0 arabada ne olcak olm vs vs bu günlere geldik...

Eski 26-06-2006, 15:30   #8
Senior Member

RoadFighter - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Otomobil: Şimdilik 2 teker. Saldım çayıra mevlam kayıra!

Ahmet şimdi siz bunu söktünüz sonra baktınız istediğiniz gibi olmadı sonra da çıkmasınımı
aldınız.....kafam karıştı
Ah bu alman arabaları...

Think. Feel. Drive.
RoadFighter Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 26-06-2006, 15:37   #9
Tech & DIY freaK

evet Asım baktık iş yaş direk çıkmacıya çingen pazarlıına , aynı megane farlarını 30 a kapattığımız gibi koca orijinal sağlam pompayı 130 a aldık..

Eski 26-06-2006, 15:43   #10
www.otvyehayir.com

binRR - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Otomobil: CBR1000RR Vectra Elegance

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Diesel kompressor
Abi hidrolik pompalı direksiyona sahip araçlar tam sağ ve tam sola kırılmaz..
vallah gider o ince paller resimdeki. o cırlama sesi rotordaki 10 tane palin sabit kısımda geniş yere gelince çarpma ve dar yere gelince yerine oturma sesi. tam kırmalarda by pass valfi devreye giriyor ve sistem boşta devir çeviriyor.

bu aynı limitör hesabı gibi. boşta yüksek devir çevirmek devir kestirmek nasıl zararlıysa bu pompalarda tam sol-sağ zorlamalar aynı mantık.

direksiyonda basınç kaybı yoksa hiç elleme değmez . biraz daha dikkatli olmak lazım park manevralarında ve tam sağ-sol dönüşlerde.
Teşekkür ederim tavsiyene uyacağım. Benim bahsettiğim tam sağ ve sol değildi ortayı biraz sağ ve sola (çeğrek tur) geçince başlıyor. Sonbahara kadar beni idare etsin yeter.

binRR Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Cevap

Bookmarks

Konu Seçenekleri

Mesaj Kuralları