Kayıt Ol Yardım Üye Albümleri Sosyal Gruplar Etiketler Arama Bugünkü Mesajlar Forumu Okunmuş Say Arama

Geri   Modifiyem© > ModifiyeM© Com > Teknik Yardım.. > Sürüş Teknikleri

Cevap

Konu Seçenekleri
Eski 07-01-2007, 16:44   #1
Aktif Üye

flyhigh_bjk - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

su birikintileri

acemi bir sürücü olarak daha yeni keşfediyorum sizin verdiğiniz bilgiler doğrultusunda aracın tepkilerini tahmin ederek güvenli ve zevkli bir sürüş yolu bulmaya çalışıyorum geçen gün yaşadığım olayı(allahtan sonu kötü bitmedi) anlatmak isterim.3 şeritli yolda yağmurda ilerlemekteydim hava da baya soğuk acelem de var normal kuru asfaltta gider gibi gidiyorum yani o yolda arabalar 70-80 ile gidiyorlar bende maksimum 90 la gidiyorum ve daha önceden arabanın limitleri eniştem tarafından zorlanmış olduğu için biraz da olsa seçiyorum o noktadan uzak duruyorum yine aynı taktiği uyguluyordum yağmuru pek hesaba katamadım yolda su birikintisi varmış baya geniş benim aracımın 4 tekeride üstündeyken hafif bir viraj vardı ayağım da hala gazdaydı he araba suyun üzerinde yüzdü baya bi yana doğru kaydım araba önden çekişliydi ön tekerler sudan kurtulur kurtulmaz biraz düzelir gibi oldu bende nasıl olduysa panik yapmadım direksiyon hakimiyetini kaybetmedim kurtardum bunun nedenleri nedir, ayağı gazdan mı çekmek gerekir frenlere mi asılmak direksiyona verilecek tepki nedir bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim

flyhigh_bjk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 25-04-2007, 07:34   #2
Tech & DIY freaK

Diesel kompressor - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Re: su birikintileri

buna suda kızaklama denir (aquaplaning) tehlikeli bir durumdur zira 4 tekerlekte temasını önemli ölçüde kaybettiğinden yapılacak fazla birşey yoktur.

Lastiklerinizin durumu bu olaya yakalanmamak için önemli bir etkendir.

o süratte giden bir aracın yerle temas ettiği alan büyüklüğü 4 avuç ayanız kadardır.

lastiklerin diş derinliği ve o lastiğin su tahliye başarısı(üzerindeki mühendislik) sizi kurtaracak diğer noktalardır.

uzun lafın kısası bahsettiğiniz koşullarda aracınızın o anki lastik ,yük vb durumuyla yapabileceği odur. limit odur.

sizin durumunuzdaki bir sürücünün olay içinde gaz kesmek gaz vermek direksiyon açısına müdahale etmek gibi davranışları kızaklamayı dahada içinden çıkılmaz hale getirebilir.

yapabileceğiniz en doğru hareket o koşullarda(yağmur, su birikintileri) aracınızı fazla zorlamamak(hız yapmamak) ve lastiklerinize özellikle diş derinliğine özen göstermektir.

Mesajı son düzenleyen Diesel kompressor : 25-04-2007 - 07:44.
Diesel kompressor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 25-04-2007, 09:43   #3
Face

morgy_drag - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Otomobil: Palio
Kullanıcıya ICQ yolu ile mesaj gönder Kullanıcıya MSN yolu ile mesaj gönder

valla buyuk gecmıs olsun.bende aynı seyı yasamıstım gecen sene ankara-istanbul yolunda..sınava yetismek ıcın bıraz süratli gidiyordum ,sol viraja girdiimde viraj ıcındekı suyla karsılastım..gerisini sen dusun..bayagı mucadele ettikten sonra toparladım ama aksama kadar elim ayagım tıtredi..ama benim olayda kullandıım arac daha 1500 km deydı..belki daha arac oturmadıı,lastıklerin vs yola alısmadıı ıcın olduuna yordum..bole seylere dıkkat etmek lazım..Aman dıym..hele hele yagmurlu havalarda surat cok tehlıkelı..

morgy_drag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 25-04-2007, 09:51   #4
zdd
team FORD

zdd - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

bi yerde debriyaja basılması gerektiğini okumuştum ne derece faydalı bilemiyorum ama zaten su birikintisi olursa yavaş girer ve sert direksiyon hareketlerinden kaçınırım düz tutmak en iyisidir galiba bir de debriyaja basıyorum.

Eski 25-04-2007, 12:43   #5
GermanCarFan

blackjack - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Lastik bu olayda inanılmaz önemli gerçekten...Doğru lastikle %80lere %90lara varan kontrol sağlanabiliyor...7mm su birikintisinde yapılan testlerde...

Düz giderken gidilmişse ayağı hafif gazdan çekip araç yön değiştirmeye meğilliyse çok hafif kontra hareketleri verilebilir...

Zaten viraj içinde bu olay gerçekleşiyorsa iş iyice zorlaşıyor, yine çok hafif kontra hareketlerinden başka yapılabilecek pek birşey yok...

Bunlar benim kişisel tecrübelerimin sonucunda ulaştığım düşüncelerdir, sorumluluk kabul edilmez...

Komşumuz bir kere çok ağır bir kaza geçirdi BMW 520 vardı...TEM'de kontrolu tamamen kaybetmiş, birazda panikle yanlış direksiyon hareketleri yapmış sanırım...TEM'de bariyerlere vurduktan sonra orta şeride savrulup orta şeritte yola ters dönmüş...Neyseki karşıdan gelen bir tır olayı zamanında süzüp bizimkilerin aracı önüne almış, durmuş ve daha ciddi bir kazayı engellemiş...

Eski 25-04-2007, 13:32   #6
Justin Timberland

bmwmaniac - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

1. düz yolda ise, gazdan cekip fren yapmadan hafif kontralarla balckjackin dedigi gibi

2. virajda olmuş ise, virajın ve trafigin durumuna göre mümkün oldugunca az direksiyon kırarak dönmeye calısın, tabi yine gaz vermek yok, fren hic yok. mesela sol seritte gidiyoruz. viraj sola dogru. virajdan ciktigimizda araba sağ seritte olacak sekilde ayarlamalıyız, mumkun oldugunca duz gitmeye kasacaz yani...

ne olursa olsun sanssızsanız bu duurmda patlarsınız, tutunma acaip azalıyor

Eski 25-04-2007, 14:21   #7
Kuduruk Araba Terbiyecisi

golfizm - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

bu işin kesin bir çözümü yok yavaş gitmekten başka..

golfizm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 25-04-2007, 16:08   #8
Üye

ESP var mı araçta? Bende araç boşlukta kalmış gibi oluyor 1 2 saniye, sonra ESP toparlıyor.

SwiTch Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 03-05-2007, 19:01   #9
***Shelby***

Otomobil: CLİOSPORT

su sol tarafa isbet ettiyse mesela araba sola dğru çekiyo sen sağ da yapsan çok farketmiyo yavaş gitmek en iisi

shelbycobra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 02-06-2007, 00:41   #10
mutluluklar komada...

magicblack - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Kullanıcıya MSN yolu ile mesaj gönder

daha dün kaza yaptık 110 la wiraja girdik su birikintisine girdi aarç we sol araka teker kaldırıma çarptı allahtan birsey olmadı

magicblack Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Cevap

Bookmarks

Konu Seçenekleri

Mesaj Kuralları