Kayıt Ol Yardım Üye Albümleri Sosyal Gruplar Etiketler Arama Bugünkü Mesajlar Forumu Okunmuş Say Arama

Geri   Modifiyem© > ModifiyeM© Com > Teknik Yardım.. > Sürüş Teknikleri

Cevap

Konu Seçenekleri
Eski 30-03-2006, 21:23   #41
the essence of racing

Re: Kaygan zeminde araç kullanmak...

ABS konusu geçmiş. Eğer bir de araç FWD ise, ABS'nin karda fren mesafesini uzatması son derece normal. Aşırı kaygan bir zemin olmadığı sürece lastikler kiltlendiğinde aracın kafası yeri kazıyarak durur. Altından buz çıkarsa kötü tabii. ABS araç stabil olsun diye sürekli eksik fren yapar ve evet fren pedalı daha yukarıda sertleştiği için ufak hamlelere daha az izin verir.
Ancak ben yine de ABS'li araçta olmak isterim. Limitli frenaj ile bu ABS dezavantajının önüne geçilebilir.

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi ActiveX
Verdiğin bilgiler için teşekkürler ama bir sorum olacak. Arkadan itişli tiptronik bir araçla düzgün bir şekilde nasıl kalkılabilir karda, buzda vs..
Winter seçilmeli, var zaten BMW'de. Uygun lastik daha da önem kazanır otomatik vitesli araçta. Her ne kadar winter modu ile azalsa da, en yavaş kalkışında bile lastiklere daha fazla güç iletir otomatik vites. Saplanılma derecesine gelindiyse, DSC DEVRE DIŞI BIRAKILMALIDIR. Çoğu kullanıcı aksini düşünür hep. Tiff Needle'de ayrı, alakasız bir durumda TSC'nin önemini vurgulaşmıştı buzda, kaza yaptığı değil kalkış yapmaya çalıştığı an. Bu "exceptional" durumları atlaması kötü oldu. Bir çok adam biliyorum, "Tiff'den iyi mi biliyorsun" diyen.
Ama meraklı isen zaten Sürücü El Kitabı'nı hatim edersin, orada yazıyor, DSC'nin devre dışı bırakılması gereken zamanlar.

Mesajı son düzenleyen thekillingroad : 30-03-2006 - 21:29
thekillingroad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 30-03-2006, 21:28   #42
Nissan Takım Kaptanı

KingoftHeWest - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Blog Kayıtları: 1
Re: Kaygan zeminde araç kullanmak...

Bugün minibüse bindim,şirinevlere saptık tam o sırada yağmur hafif atıştırmaya başladı
Orda sağlı sollu bi viraj var bilen bilir tam oraya geldiğimiz anda minibüsün yanyan gitmeye başladığını farkettim,şoför Allahtan gençti zor toparladı bi 20 metre falan yanladık heralde
Valla sabah sabah iyi adrenalin oldu istese böyle yanlayamazdı

Eski 25-11-2007, 07:34   #43
the essence of racing

Yollar saçmalamaya başladı.
Sahildeki İdealtepe körüsüne geldik, Kadıkoy tarafından. Maksat o virajı bir yoklamak.
Sonra yolun bittiği yerden geri döndüm, tasarım harikası ayrım ile tekrar sahile Kadıkoy yönüne ineceğim
Karayolları ve İBB bünyesinde mühendis olmadığının kanıtı olan bir ayrımdır orası.. Azıcık tatlı tatlı gireyim dedim, viyadük üstü hemen şahlanmış.. Hiç direksiyon falan sıfır.. Arkadaşta kameraya alıyordu.. Tam filmlik kaza yapıyorduk orada kaldırımdan önce demirler var öküz gibi, alır ne bulursa aşağı. Nasıl vurmadık anlamadım,az biraz tutunma gelince hemen frene bastım vallahi hiç güvenemedim kendime..
Aman dikkat.. Kış lastiği vakti geliyor iyice.

Eski 25-11-2007, 07:44   #44
***2.ÇARKÇI***

wolrath - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Kullanıcıya MSN yolu ile mesaj gönder
hehe... ben kendımı orda gelsıtırdım...

ha orda 1de ters yon var bılıyorsun karsıdan gelıyorlar yokus sonrası... tasarım harıkası bır ustgecıdımız var mahallemızde

Eski 03-12-2007, 19:45   #45
Karşıyaka Republic

Exclamation

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi baha Mesajı Göster
Şu aralar istanbulda kar yağıyo,anadolu yakasındayım.Önceki aracımda abs yoktu.Abs ve Ebd yi denemek üzeri kar tutmuş bir yol buldum.Lastikler kar lastiği değil ve zincir yok.Karda abs nin fren mesafesini uzattığını hissettim.Ve abs hemen devreye girdiği için pedal çok yukarda katılaşıyo.Pompalamamada izin vermiyo.Abs bana karda kötü gibi geldi.Siz ne dersiniz...?
Eski bir mevzuymuş ama 2 kelimede ben ekliyim...Abs özünde kaymayı önleyici bir sistem olduğu için hıza göre tekerdeki en ufak kaymada freni boşaltıp dolduracaktır...Buz zemindede kayma sürekli olacağı için abs salma işlemine gereğinden fazla devam edecek ve sabit düz çizgi gidişinde bariz bir şekilde mesafe uzayacaktır,aynı şey mıcır zemin içinde geçerlidir mıcırdada klasik fren gene açık farkla daha kısa mesafede durdurur aracı abs ye göre...Bunun asıl sebebide kitlenen tekerleğin önünde oluşan mıcır tepesi bir banket gibi lastiğin önünde set oluşturup tekerin bir miktar gömülmesine ve daha sağlam durmasına sebep olur...Unutmadan bu durumlar düz gidişte durmaya çalışmak için yapılan frenlemeler için geçerlidir...Her türlü yön değişiminde çok profesyönel bir sürücü olmadıkça abs sistemini bariz üstünlüğü vardır..

Eski 03-12-2007, 21:07   #46
Tech & DIY freaK

Diesel kompressor - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

yazıyı kafam güzelken yazmışım belli... bu kadar imla hatası olmaz

Eski 03-12-2007, 22:29   #47
VSO
'95

VSO - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Otomobil: Renault Clio B Ph2.Hyundai Getz CRDI.
Kullanıcıya MSN yolu ile mesaj gönder
++kaygan zeminde asla yüksek viteste seyretmeyin..hele viraj alırken;apeksi geçtikten sonra..

Eski 03-12-2007, 23:21   #48
Freddy Kruegger

leventse - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Otomobil: BMW 3 18i e46
Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi thekillingroad Mesajı Göster
ABS konusu geçmiş. Eğer bir de araç FWD ise, ABS'nin karda fren mesafesini uzatması son derece normal. Aşırı kaygan bir zemin olmadığı sürece lastikler kiltlendiğinde aracın kafası yeri kazıyarak durur. Altından buz çıkarsa kötü tabii. ABS araç stabil olsun diye sürekli eksik fren yapar ve evet fren pedalı daha yukarıda sertleştiği için ufak hamlelere daha az izin verir.
Ancak ben yine de ABS'li araçta olmak isterim. Limitli frenaj ile bu ABS dezavantajının önüne geçilebilir.

Winter seçilmeli, var zaten BMW'de. Uygun lastik daha da önem kazanır otomatik vitesli araçta. Her ne kadar winter modu ile azalsa da, en yavaş kalkışında bile lastiklere daha fazla güç iletir otomatik vites. Saplanılma derecesine gelindiyse, DSC DEVRE DIŞI BIRAKILMALIDIR. Çoğu kullanıcı aksini düşünür hep. Tiff Needle'de ayrı, alakasız bir durumda TSC'nin önemini vurgulaşmıştı buzda, kaza yaptığı değil kalkış yapmaya çalıştığı an. Bu "exceptional" durumları atlaması kötü oldu. Bir çok adam biliyorum, "Tiff'den iyi mi biliyorsun" diyen.
Ama meraklı isen zaten Sürücü El Kitabı'nı hatim edersin, orada yazıyor, DSC'nin devre dışı bırakılması gereken zamanlar.
dsc devrede ıken yogun kaygan zemınd kaymayı hısseden arac yurumuyor zaten ne yaparsan yap

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi VSO Mesajı Göster
++kaygan zeminde asla yüksek viteste seyretmeyin..hele viraj alırken;apeksi geçtikten sonra..
ben bunun tersını dusunuyorum bı kere vıraz alırken dusuk vıtesle gırdım devır cok degıldı o kadar ama kayganlık varmıs bıseyler dokulmus yola ona ragmen kaydı arka taraf

kaymamak ıcın olabıldıgınce az tok olması lazım

www.OTVYEHAYIR.com
leventse Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 04-12-2007, 00:15   #49
TeamRS

OmerRS - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Diesel kompressor Mesajı Göster

Sürtünme kuvveti = sürtünme katsayısı X sürtünecek yüzeyin tepkisi
Fs=k.N

Kimi sürücülerimiz karlı yüzeylerde lastiklerin havasını indirmenin faydalı olacağı inancındadır bu gayet saçmadır + gerçek dışıdır.

Karlı havada yüzey alanının azaltılması yukarıdaki formüle konulunca sürtünme kuvvetini arttıracağı yani tutunmayı sağlıyacağı aşikardır..
Ralli araçlarını düşünün lastikleri nekadar ince + sürtünen yüzeyi azaltmak için üzerine konulan çivileri ..

buraya katılmıyorum. saçma ve gerçek dışı bir inanç değildir o. ayrıca kutup ülkelerinde oldukça yaygın kullanılan bir yöntemdir lastik basınçlarının düşük tutulması. bu yüzey alanını arttır ve tutunma sağlar.

ralli araçlarındaki lastikler ise yüksek yere uygulanan basınç sayesine karın altındaki sert zemine temas edilmesini sağlar.

sürtünme kuvvet analizi ise araç lastikleri ve palet kullanılan durumlarda bu kadar kolay bir kabulle hesaplanamaz. relatif hareket hiç olmadığından ana formulasyon doğrudur fakat tepki kuvvetinin uygulanacağı yüzey dinamik kuvvetler ile değiştiğinden belirli bir temas alanının korunması gerekiyor.

Eski 04-12-2007, 01:08   #50
the essence of racing

Lastik havası azaltılırsa, birim alandaki yere basma kuvveti azalır Ömer..
Böyle bir tutunma şekli mi olur karda?
Ralli araçlarında neden çok ince olduğunu da biliyorsun söylüyorsun.. Üzerine nasıl üstte dediğini savundun anlamadım ben.

Cevap

Bookmarks

Konu Seçenekleri

Mesaj Kuralları