"Caddelerden Pistlere" | |
| Kayıt Ol | Yardım | Üye Albümleri | Sosyal Gruplar | Etiketler | Arama | Bugünkü Mesajlar | Forumu Okunmuş Say | Arama |
| | #12 |
| PabLo EscObaR | Re: yakıtın oktan değeri ve avans hakkında bilgiler.
eline sağlık toprağım |
| | |
| | #13 |
| naturally aspirated only | Re: yakıtın oktan değeri ve avans hakkında bilgiler. Bende kimyasal we fiziksel özellikleri bilgi wereyim. Oktanın formülü C8H18dir.yani 8 karbon atomu+18 hidrojen atomundan oluşur. Oktan bir alkandır. Kimyasal formülü CH3(CH2)6CH3dür. 18 adet izomeri bulunur. Not: İzomer; aynı kimyasal bileşime sahip olup, atomları arasındaki bağlantı yapıları farklı olan moleküller. Oktan oranları yakıtın (benzin) kalitesini belirtmede de kullanılır. Benzinin patlamaya karşı olan direncine "oktan" denir. Asfalt tabanlı ham petrolden üretilen benzin parafin tabanlılardan daha az vuruntu yapar. Bütün benzinler bu iki türün karşımından elde edilir. Eğer karışımlerı kontrol edilmezse kaliteleri değişir. Oktan Genel Özellikler Molekül Formülü C8H18 Mol kütlesi 114.22 g/mol Görünüş renksiz sıvı Özellikler Yoğunluk ve faz 0.703 g/ml, sıvı Sudaki çözünürlük karışmaz Donma noktası −57 °C (216 K) Kaynama noktası 125.5 °C (398.7 K) Viskozite 0.542 cP - 20 °C'de Termodinamik bilgiler Standart oluşma entalpisi, ΔfHosıvı −250 kJ/mol Standart yanma entalpisi, ΔcHosıvı −5430 kJ/mol Standart molar entropi, Sosıvı 360 J·K−1·mol−1 Tehlikeler EU sınıflandırması Yanıcı (F) Zararlı (Xn) Çevreye zararlı (N) Tutuşma sıcaklığı 13 °C Kendiliğinden yanma sıcaklığı 220 °C İnfilak sınırları 1.0–6.5% RTECS numarası RG8400000 |
| | |
| | #14 |
| pro skater Kayıt Tarihi: 07-09-2004 Şehir: Bolu Yaş: 24 Otomobil: mondeo
| Re: yakıtın oktan değeri ve avans hakkında bilgiler.
foruma bak ya zehir gibi valla teşekkürler bilgiler için
|
| | |
| | #15 |
| Ne Mutlu Türküm Diyene! Kayıt Tarihi: 25-04-2004 Şehir: İzmir Yaş: 25 Otomobil: 04 Palio Sporting
Emeğine sağlık Ahmet, güzel bilgiler sunmuşsun.. "İşletim sistemi chip'lenen atmosferik motorlarda da, normalinden daha yüksek oktanlı benzin kullanılmalıdır" diye de ekleme yapayım
__________________ |
| | |
| | #16 |
| Kuduruk Araba Terbiyecisi Kayıt Tarihi: 31-10-2004 Yaş: 27
benim aklıma takılan şu oldu: 1.6 Golf'ümde 95 oktan yakıt kullandığımda sanki rölantide vuruntu yapıyor gibi geldi.Şimdi 95 oktan benzin aldığımız zaman bu benzin mutlaka 95 oktanmıdır yoksa 95 oktan civarındamıdır..Eğer civarındaysa 97 oktan kullanmanında hiç bir sakıncası olmaması lazım.Bu sefer bir depo 97 alıp denicem bakalım fark olacak mı.. |
| | |
| | #17 |
| Tech & DIY freaK Kayıt Tarihi: 08-11-2005 Yaş: 23
Abi senin FSI sa zaten 98 oktan tavsiye ediyorlar. ben Türkiyede 95 oktan diye satılan benzinin 95 oktan olduğunu düşünmüyorum. 97 oktan işini görmeli bence. çünkü vuruntu algılayıcıları yakıtın oktan değerine göre avansı hesap ediyor
__________________ |
| | |
| | #18 |
| Kuduruk Araba Terbiyecisi Kayıt Tarihi: 31-10-2004 Yaş: 27
benim motor 8V. olanı o yüzden 95 kullanıyorum zaten aldığımdan beri de 95 diye aldığımız benzin sanırım 95 değil..97 alayım bari arada fiyat farkı da yok 97 diye aldığımız 95-96 arası çıkarsa işimi görür..
|
| | |
| | #19 |
| GermanCarFan Kayıt Tarihi: 25-04-2004
Güzel toparlamışsın, sağol
__________________ Team VW |
| | |
| | #20 |
| Atom Ozan Kayıt Tarihi: 26-04-2004 Yaş: 26
"yine piston üst ölü noktaya 10 derece kala kıvılcımı çakar ve 100 oktan benzinle elde edilmiş karışımı ateşler. yanma şüpesiz daha erken başlar ve düzenli gelişir. verilen avans fazla geldiğinden piston üst ölü noktaya tırmanmakta zorlanır. tahminim ilerleyen zamanlarda detonasyon yaşanır." bu kisim mantiksiz geldi. Yanma neden erken basliyor? Zaten 95 oktanda bile normal sartlarda tam dogru noktada atesleme gerceklesiyor.100 oktanin kendi kendine tutusma sansi dusuk sadece. 95 oktan icin tasarlanmis arabaya 100 oktan koyarsan bence hic bir zarari olmaz cunku ateslemeyi buji gerceklestiriyor. Hatali atesleme diye bir olasilik yok, istenilen zamanda buji atesliyor. zaten bir cok kaynakta fazla oktan koymanin bir yarari yada zarari olmaz motora deniyor. Sadece cuzdana zarar. modern araclarda vuruntu sensoru var. misal senin opel 91 den 98 oktana kadar her oktanda calisabilir. Misal senin arabada 91 oktan benzin var. Benzin erken tutusuyor zaman zaman o zaman ecu vuruntu sensoru sayesinde ( ki bu bildigim kadari ile bir cesit mikrofon-vuruntu olcuyor) erken tutusmayi anliyor ve avansi ona gore ayarliyor. Motoru korumus oluyorsun fakat performans kaybediyorsun
__________________ Est sularus oth mithas! |
| | |
![]() |
| Bookmarks |
| Konu Seçenekleri | |
|
|