Kayıt Ol Yardım Üye Albümleri Sosyal Gruplar Etiketler Arama Bugünkü Mesajlar Forumu Okunmuş Say Arama

Geri   Modifiyem© > ModifiyeM© Com > Teknik Yardım.. > Teknik Bilgiler

Cevap

Konu Seçenekleri
Eski 18-04-2006, 20:29   #11
Mercedes conecto 0345

kutluay345 - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Otomobil: Volvo S40 T4
Re: Retarder

bide eski çiftkatlı otobüslerde retarder'e benzer bi mekanızma var.onun adıda TELMA.
ama onu 5 saniyeden fazla kullanamıyomuşsun herhalde.çünkü yanıyomuş..

kutluay345 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 18-04-2006, 20:32   #12
Türkiye Türklerindir!!!!

freelanderr - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Kullanıcıya ICQ yolu ile mesaj gönder Kullanıcıya MSN yolu ile mesaj gönder

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Diesel kompressor
Man Trucknology

aga kısmetse makine müh. olacaz ..
yani umarım..
Hayırdır? Değişiklik mi var?
İnşallah geçersin makinaya..

freelanderr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 18-04-2006, 22:23   #13
Tech & DIY freaK

Diesel kompressor - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Belli olmaz emre abi..

bakalım..

Eski 19-04-2006, 01:32   #14
Tech & DIY freaK

Diesel kompressor - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi kutluay345
bide eski çiftkatlı otobüslerde retarder'e benzer bi mekanızma var.onun adıda TELMA.
ama onu 5 saniyeden fazla kullanamıyomuşsun herhalde.çünkü yanıyomuş..

Merak ettim araştırdm ;

http://www.telma.com/ elektro manyetik fren retarderi...

mıknatıs mantığı eş kutuplar birbirini iter .... bence hidrodinamik sistem daha verimli..

Eski 19-04-2006, 10:03   #15
Senior Member

Otomobil: var

Ağır nakliye araçlarında retarder'ın devreye gireceği sürati önceden ayralayabiliyorsunuz. Cruise u 70km ye retarder 75'e ayarlarsanız gaz ve fren pedalları ile uğraşmadan oldukça rahat sürüşler yapabiliyorsunuz. Çekicilerde modele göre 6 veya 7 devreli retarder opsiyon olarak sunulmaktadır.

Fren disk, kampana ve balata ömürleri kullanıma bağlı olarak 2 kat artabilmekte.

hkn61k Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 08-06-2006, 00:08   #16
Aktif Üye

-=zz=- - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

retarder frenleme direk şaft üzerinden oldugundan ayrica ne sürtünme ne de aşinma oldugundan bugune kadar üretilmis en verimli frenleme sistemidir

şaft milinin kinetik enerjisini retarder icersinde bulunan yağ statorun gösterdiği direnç sayesinde ısı enerjisine cevirir yağın sogutulması ile frenleme kabiliyeti tekrar kazanilmis olunur.
aslinda mantik basit ama kim düsündüyse helal olsun walla
mantik hidrolik kavrama ile aynı rotoru türbin olarak statoruda kompresör olarak alirsak hidrolik kavrama ile ayni tek fark kompresör yerinde bulunan stator dönmemekte bölece frenleme saglanmakta

-=zz=- Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 08-06-2006, 02:04   #17
TorkveÖtesi

Punto - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Biraz daha acık anlatacak birileri varmı yani yağı sıkıstırarakmı frenleme oluyor yada nasıl sürtünme olmuyor?

Punto Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 08-06-2006, 03:43   #18
Ert
Ertuğ °¼½¾¹²³»»»

Ert - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Ahmet eline sağlık
You must spread some Reputation around before giving it to Diesel kompressor again.

Eski 08-06-2006, 09:26   #19
Aktif Üye

-=zz=- - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Punto
Biraz daha acık anlatacak birileri varmı yani yağı sıkıstırarakmı frenleme oluyor yada nasıl sürtünme olmuyor?

simdi sol tarafta görünen rotor sag tarafta görünen ise stator
rotor dönmek isterken stator sabit kaldigindan o muhafaza icerisinde bulunan yağ harekete karşı bir direnc olusturacak hani arada kaldiya olan ona oluo bi rotor vuruo bi stator, stator zaten sabit oldugundan rotorunda dönmesinin engellenmesi bu muhafaza icerisine yapilan yağ basıncının artması ile sağlanıyor tabi böle olunca yağın vücudunda ısı olusuo hani darbe görüoya dayak yedi yaa o da soguk su serpilerek gideriliyo olay bu resimden anlasilmaktadir heralde

haa bu arada sürtünme olmuo hersey yağ uzerindeki isinmadan olusuo ee tabiki yağ zerreciklerinin cidar ve kendi aralarindaki sürtünmeyi herhangi bir frenlemedeki (kampana veya disk) sürtünmesine benzetmessek ki zaten aradaki fark dağlar kadar o yüzden sürtünme yok diyoruz

Mesajı son düzenleyen -=zz=- : 08-06-2006 - 09:36.
-=zz=- Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 27-06-2006, 10:09   #20
Aktif Üye

Smile Re: Retarder

Bende senelerdir Retarder manyağıyım desem yeridir,
Bu bende öğrenciyken Ankara İstanbul arası gidip gelirken başladı, yolda giderken kayıt yapabilen walkman im ile otobüs içindeki retarder sesini çekiyordum, sonra dinliyordum, vay be ne sestir o vıııııııyyyyyyyyy....
Hele hele şöle fıstık gibi bir O403 TEM de giderken, TEMden çıkacağı yerde papatyaya girer ya şööle hafif sola yatar, o anda kaptan retarderi indirmiştir aşağı biraz, o şaheser ses eşliğinde yola yapışırsınız, papatya içinde salına salına çıkarsınız... Papatyadan çıkınca retarder kolu yukarı "0" pozisyonuna çekilir, kendini ileri doğru salar alet, rahatlamıştır artık.
Tek hayalim bir kez şöle bir otobüs kullanmak aslında. Ne olurdu sanki.
İnanırmısınız bence en iyi sistemi Voith yapıyor, sanırım O403 teki RETARDER VR 115E sistemi, araştırmıştım, retarder şaftındaki frenleme etkisi max 1850 Nm, propshaft üzerinde 3750 Nm, diğer tarafta 403 motoru ise 1700Nm üretiyor. Yani anladığım kadarı ile motordan güçlü bir frenleme.
Voith firmasına mail atmıştım, psikolojimi anlattım, varsa ellerindeki demo görüntülerini veya en azında retarderin ses kayıtlarını falan istemiştim ) tabiki ses çıkmadı, herhalde manyak falan dediler..
Bu tutku devam edecek, insan zekası, mühendisliğin bir mucizesi bu.
Ama tam olarak sistemi anlamak ilk başta zor oluyor, yani yağ içindeki rotor-stator olayını yakından görmeniz gerek, ben bir fuarda motor meslek lisesi öğrencilerinin buna benzer yaptıkları(başka amaçla) bir sistemi gördüğümde tam olarak anlamıştım. Karşılıklı iki pervane düşünün kapalı bir yağ banyosu içinde, pervaneler birbirine çok yakın ve karşılıklı. Bir pervanenin şaftını dışardan elinizle tutup, diğerini diğer elinizle çevirince diğerinide çevirmeye çalışıtığını hissedebiliyorsunuz. Retarder de bu mantıkla çalışıyor.
Of be offf, efkarlandım yine

alpersakirmetin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Reklam
Cevap

Bookmarks

Konu Seçenekleri

Mesaj Kuralları