"Caddelerden Pistlere" | |
| |
| Kayıt Ol | Yardım | Üye Albümleri | Sosyal Gruplar | Etiketler | Arama | Bugünkü Mesajlar | Forumu Okunmuş Say | Arama |
| | #1 |
| Tech & DIY freaK Kayıt Tarihi: 08-11-2005 Yaş: 23 | Retarder Retarder,Brake retarder,şaft freni,intrader,voith,voith R133,intrader Retarder ; ![]() Retarder; hidrodinamik prensiple çalışan frenleme sistemi olup, akışkanlar enerjisinden yararlanılarak ağır vasıtaların yavaşlatılmasında kullanılır. Vites kutusu (şanzıman) ile arka aks ünitesi arasına yerleştirilmiştir. Böylece vites değişimi yapılsa dahi frenleme momentinin aynı kalması sağlanmış olur. Retarder, normalde doğrudan vites kutusuna bağlanır (şanzımana montaj). Bu çözüm uygulanamıyorsa, şaft üzerine de (genellikle şaft ara yatağı yerine) takılabilir. Retarderli Araçların Avantajları ; Retarder sayesinde şanzımandan çıkan hareket kontrol altına alınmış olur. Böylece teker frenlerine fazla yük gelmez. Bunun sonucu balata ve lastik aşıntısı ile tekerlek, fren, kampana ısınması önlenmiş, aynı zamanda frenleme mesafesi de kısaltılmış olur. Retarder’in Kullanımı ve Aracın Sürülüş Şekli Retarder her araç hızında devreye alınabilir. Yüksek hızlarda bu işlem hassas bir şekilde yapılmalı ve kumanda kolu bir anda sonuna kadar çekilmemelidir. Retarder sarsıntısız çalışır ve en hassas şekilde ayarlanabilir. Aracın elde edilebilecek yavaşlaması o andaki vitese bağlı değildir. Retarder ile frenleme esnasında araç hızlanmaksızın vites değişimi mümkündür. Retarder'in kumandası kumanda kolu ile gerçekleşir. Retarder'i devreden çıkartırken kolun "0" konumuna gelmesine özellikle dikkat edilmelidir. Aksi taktirde küçücük bir kol hareketi Retarder'in devreye girmesine, dolayısıyla en düşük frenleme momentinin oluşmasına yeter. Bu durum seyir esnasında güç kaybına neden olacağı gibi soğutma suyu sıcaklığını da yükseltir. Tekerlekler hareketsizken veya yavaş dönerken Retarder frenleme etkinliğini göstermeyeceğinden tek başına kullanıldığında tekerleklerin bloke olması mümkün değildir. Bu nedenle tekerlek ile yol arasında kayma meydana gelmeyecek anlamına gelmez. Sürücü, ıslak veya buzlu zeminde Retarder'i çok dikkatli kullanmaya ve kapasitesinin yalnızca bir kısmından faydalanmaya özen göstermelidir. Çok hassas ayarlanabilme özelliği nedeniyle bu mümkündür. Retarder ile frenleme yapıldığında hareket enerjisi, soğutucu yardımıyla araç soğutma sistemine iletilen ısı enerjisine dönüşür. Sürücü aracını uygun bir şekilde kullanarak Retarder'i frenleme kapasitesinden en iyi bir şekilde faydalanabilir. Araç kullanımında normal olarak ekonomik kullanım istenir (düşük motor devri, yüksek tork). Buna karşın Retarder ile 1500 ... 1800 devir/dakikalık motor devrinin altına düşülmemelidir. Yüksek motor devri sayesinde daha fazla debi kapasitesi ve daha yüksek vantilatör devri elde edilir, böylece soğutma sisteminin kapasitesinden en iyi şekilde faydalanılmış olur. Püskürtme pompası gaz kesme devresinde 0 debi durumuna geçtiğinden yakıt sarfiyatı, yüksek motor devrinden etkilenmez.
__________________ Mesajı son düzenleyen armagan : 14-05-2008 - 11:57. |
| |
| | #2 |
| Aktif Üye | Re: Retarder yararlı bilgiler diesel süpersin yine sağol
__________________ ZFR |
| |
| | #3 |
| O Şimdi Özgür | Re: Retarder Ahmet bilgiler için saol imzandaki man ne iş
__________________ |
| |
| | #4 |
| Tech & DIY freaK Kayıt Tarihi: 08-11-2005 Yaş: 23 | Re: Retarder Man Trucknology ![]() aga kısmetse makine müh. olacaz .. yani umarım..
__________________ |
| |
| | #5 |
| seçkin | Re: Retarder eline sağlık ahmet, teşekkürler.. + rep
|
| |
| Reklam |
| | #6 |
| nuriQocca | Re: Retarder ahmet biLgi için sağoL.. ben retarder hastasıyım ![]() ![]() yani arabayı bööLe oLduğu yere yığıp çıkan o ''tı tı tııkk'' sesine |
| |
| | #7 |
| Eşşek Ne Anlar Hoşaftan. Kayıt Tarihi: 17-03-2006 | Re: Retarder walla ole ahmetim bizim serviste o belkahve rampasinı retarder ile iniyoz super oluyo onun bide onun super bi sesi var vııyyuuuuuvvvvvvv diye bişi cok hosuma gidiyor valla ![]() ![]() ![]() |
| |
| | #8 |
| seçkin | Re: Retarder otobüsçüler çıkıyo ortaya ![]() bi keresinde dayımla bi yere gidiyoruz bizim araçla o kullanıyo, bi baktım silecekler çalışıyo, hayırdır dedim dayı roterdar çekiyomuş meğer el alışkanlığı.. otobüs şöförüdeama o yüzünün halini görecektiniz... |
| |
| | #9 |
| Mercedes conecto 0345 Kayıt Tarihi: 18-03-2005 Yaş: 24 Otomobil: Volvo S40 T4 | Re: Retarder bizim otobüste frene basınca retarder otomatik olarak devreye girdiği için,kendi arabamı kullanırken frene basınca kendi kendime retarderin o sesini çıkarıyorum.............. )))))))))))))
|
| |
| | #10 |
| Eşşek Ne Anlar Hoşaftan. Kayıt Tarihi: 17-03-2006 | Re: Retarder ooo o ne guzel bişidir ya o ses bi keresinde bizim servis söforu biraz hizli giderde bi gun yine koptuk gidiyoz 110/120km takograf deliler gibi bagiriyo arabada isuzu roybus lardan birden nasi oldu anlamadik akan trafik birden durdu ama benim aklimdan o an ''tamam port olduk hasan sabret simdi on camdasin'' dedim kendi kendimem ama bizim sofor bi retarder bi 5ten 3 e bi cekti vitesi offf ![]() ![]() aman aman diyim ben sana ben kendimi ole bi kastimki kiçim koltuktan kesildi ama durduk neyse arkadan gelen bi fiat doblo gummm adam arkamizdan servise binecen diye uyrasiyor![]() hala o fiat doblonun ön armasini taşiriz arabanin aynasında nazar boncugu niyetine![]() ![]() ![]() ![]() |
| |
| Reklam |
![]() |
| Bookmarks |
| Konu Seçenekleri | |
|
|