"Caddelerden Pistlere" | |
| Kayıt Ol | Yardım | Üye Albümleri | Sosyal Gruplar | Etiketler | Arama | Bugünkü Mesajlar | Forumu Okunmuş Say | Arama |
| | #1 |
| Senior Member Kayıt Tarihi: 30-11-2005 Yaş: 30 Otomobil: A3 1.4TFSİ
| onden kaymamak için yapılacak işler...
selam...bazı konulara yazdıgım mesajların bu bolume uygun oldugunu fark ettim, vatana millete faydalı olmak için buraya copy-paste yapıyorum. umarım faydalı olur ![]() paste: slick lastik sadece cok duzgun asfaltta yol tutar. normal yol koşullarında kesinlikle randiman alamazsınız. yagmur vs. saymıyorum bile. toyo gibi ucuz lastiklerin en buyuk derdi cok kısa bi sure içinde performanslarının dusmesi. o yuzden performanslı arabalara takmanın mantıksız oldugunu dusunuyorum. 10binde bir performansını kaybediyorsa aslında iyi bi lastikten pahallıya geliyor. RS de yasadıgınız onden kayma sorunlarını lastikle cozmeniz imkansız. istediginiz kadar geniş tabanlı lastik takın, maksimum tutunma arttacak fakat daha ani kopma ve daha zor kontrol saglanıcak. yani cok cok iyi bir soforun arabayı gazla tam o sınırda tutması lazım ki daha az onden kayma yasayın. dedigim gibi daha dar lastiklerin limitte kontrolu daha kolay oldugundan zaten std. olcu lastiklerle bu limiti yakalıyamıyorsanız (yada yakalıyamıyorsak ) genis tabanla hic sansınız yok. kalkıslarda ve kuru frenajda daha iyi olur o ayrı. onden cekişli bir arabanın gaz altında onden kaymasını azaltmanın yolları on takım ayarlarında, fakat bu ayarları binek arabalarda istedigimiz sekilde ayarlamak pek mumkun degil (hem lastiklerin asınması acısından hemde on takımda bu degerlere ulasabilecegimiz ayar aralıgının bulunmamasından). eger mumkunse: daha iyi viraj kontrolu için negatif toe-in (ön lastikler ustten bakılınca hafif dısarıya bakıyor) verilebilir. pratikte cok fazla asınma yarattıgından ve yuksek suratte stabiliteyi cok bozacagından tam 0 toe-in ayarlanması uygun oluyor. bu sekilde viraja giris daha hızlı ve tepkili olur. mumkun olan en buyuk negatif camber (onden bakınca tekerleklerin ustu içeri dogru) bu viraj suresince daha yuksek yanal ivmelerde lastigin tabanının yere paralel kalmasını saglar. bunda da genelde limit 1.5 2 derece civarıdır. daha fazlası zaten asimetrik asınmaya sebep olur. ayrıca yuksek camber biraz "tramlining" (yoldaki sekilleri arabnın takip etmesi) ve torque steer arttırır. ama viraj tutusuna faydası daha buyuktur. mumkun olsa arka lastiklerinde toe-in'inin 0 a yaklastırılması onden kaymayı azaltır. bunun dısında ayarlı suspansyonunuz varsa, veya anti-roll bar almayı dusunuyorsanız yapılabilecek birkac sey var. amortisorlerinizi onde biraz daha yumusak, arkada biraz daha sert yaparsanız viraj içinde on tarafın tutunmasını arttırırsınız. bunun dısında kalın ARB takarken arkaların kalınlıgını onlere gore biraz daha fazla arttırırsanız aynı sonuca ulasırsınız (ornek:std onler 20 arka 15 ise, onler 23 arka 20 yapabilirsiniz.). tabi burda verdigim tavsiyelerin diger ucunuda dusunmek lazım: arabanın on tarafını ne kadar tepkili ve tutunur hale getirirseniz arkasıda o kadar oynak olucaktır. guc altında super olan ayarlar gazı bırakıp hafif frene dokununca kabusa donusebilir. o yuzden yapmayı dusunuyorsanız teker teker ve azar azar denemenizi tavsiye ederim. hepsini birden yapıp spin atıp bariyerlere dalmanızı istemem ben arabamda on takım ve arka takım ayarlarını kullanıyorum. amortisorlerimde yukarda bahsettigim gibi ayarlı. benim gordugum ozellikle takım ayarlarının arabanın reaksyonlarını cok etkiledigi. amortisor ayarları (muhtemelen yeterince buyuk ayar aralıgı olmadıgından) cok fazla etkilemiyor. bunların dısında aklıma gelen lastik basıncları. on lastik basınclarının biraz arttırılması lastiklerin esnemesini azaltıcagından yine on tarafın tepkilerini arttıracaktır. fakat toplam tutunma miktarında bir degisiklik olmaz. hepimizin bildigi gibi daha iyi viraj donmenin en kolay ve en etkili yolu daha cok pratik yapmaktır bu sekilde arabasına 10binlerce yuro harcamıs kişileri tokat manyagı yapabilirsiniz. en harikası da sol ayak frenidir, viraj icinde inanılmaz kontrol saglar. fakat hatalı uygulamasında kaza yaptırabilir. forumumuzda konusu var, ordan okuyup bos bir arazide egitim yapmanızı tavsiye ederim. __________________
__________________ Yok ulen modifiye! Hasta etmetyin adamı... |
| | |
| | #2 |
| Re: onden kaymamak için yapılacak işler...
ee bu arada dotu saglama almak için yazıyım bu yazdıklarım sadece benim goruslerim ve audi S3 de denenmiştir...sizde farklı sonuc verirse gelip bana kızmayın. ama mantık olarak vermemesi lazım :P
| | |
| | #3 |
| '95 | Re: onden kaymamak için yapılacak işler...
Yazılanlar genelde doğru..Ama önden kaymayı engellemek için yaptığımız hamleler en ufak bir virajda gazı bırakınca arkanın kopmasına neden olacaktır..Ayrıca ön lastiklerin havası fazla olduğunda kafadan kaymanın azaldığını hiç görmedim..Bence günlük kullanımda ön/arka kaymaya dayalı ayarlar yapmaktansa fabrika ayarlarının civarında gezmekte fayda var..Sonuçta amortisör takıyorsak sertlik ayarlı 4 taraftada yumuşak-orta-sert kullanabiliriz..Bugüne kadar sol ayak freninin pist dışında bir yerde işe yaradığını görmedim,duymadım,şahit olmadım..Ben arabamı virajlarda hep optimum kullanıyorum,viraja yavaş girip hızlı çıkıyorum gaza oturarak ama dengeli kullandığım için gazı çok az kafadan kayıyorum,bu da benim toleranslarım dahilinde.. Kafadan kaymayı önlemek için benim tavsiyelerim.. -Hafif negatif kamber (ön tekerlerde) -Spor amortisör ön-arka eşit ayarlı -Ön+arka kule gergileri -28-30 lastik havaları -Virajlarda önce dış sonra iç kuralı..Yani apeksi teğet geçmek.. -Virajlarda fazla gaza yüklenmemek -Yere yakın yani ağırlık merkezi düşük bir araç.. -Stock değerlere yakın anti-roll bar.. -Mantıklı bir body-kit ile yer etkisi dediğimiz aero unsuru arttırarak arabanın altından geçen hava basıncını azaltmak.. -Viraj öncesi yavaşlayıp apex öncesi gaza oturarak virajı dönmek.. -Viraja düşük viteste girmek.. Bunun dışında kafadan kayınca yapacak fazla birşey yok..Sadece frene belirli bir toleransta dokunup ya da gazı kontrollü olarak bırakıp kontrol altına alabiliriz..
__________________ Skyline GT-R |
| | |
| | #4 |
| Fire Fighter Kayıt Tarihi: 08-02-2007 Şehir: İstanbul-Bakırköy Yaş: 29 Otomobil: Jeep Grand Cherokee 5.2 V8
bilgiler için teşekkürler arkadaşlar...
|
| | |
| | #5 |
sayın vso: 1. "tabi burda verdigim tavsiyelerin diger ucunuda dusunmek lazım: arabanın on tarafını ne kadar tepkili ve tutunur hale getirirseniz arkasıda o kadar oynak olucaktır. guc altında super olan ayarlar gazı bırakıp hafif frene dokununca kabusa donusebilir. o yuzden yapmayı dusunuyorsanız teker teker ve azar azar denemenizi tavsiye ederim. hepsini birden yapıp spin atıp bariyerlere dalmanızı istemem" 2. "on lastik basınclarının biraz arttırılması lastiklerin esnemesini azaltıcagından yine on tarafın tepkilerini arttıracaktır. fakat toplam tutunma miktarında bir degisiklik olmaz." takım ayarları konusunda zaten belirttiğim gibi, aslında ideal turn-in için toe out ayarlı olması gerekir ama yolda bu aşırı olur.camber ayarları içinde aynısı gecerli. bu konu belki arabadan arabaya degisiyo olabilir, ama benim gozlemledigim std. arabaların genelinde asırı muhafazakar ve emniyete yonelik ayarların oldugu. eger kendinize guveniyorsanız daha agresif ama daha ani reaksyon verecek ayarlar yapıp ona gore kullanabilirsiniz. kullanım stiliyle ilgili olarak sana katılıyorum fakat gozardı ettigin birkac konu var. 1.si ben bu mesajı aslında Megane RS modifiye bolumune yazmıstım, yani bahsi gecen araba oldukca yuksek tork degerlerine sahip ve turbo motorlu. yani viraj içinde gaz kontrolu senin arabandan cok daha zor. turbo bir anda torku yukleyince en ufak bi hata bile muazzam onden kaymaya sebep oluyor. bunun yanında buyuk lastiklerin koptuktan sonra yere daha zor tutundugunu da dusunursek durumlar arasında baya fark var. sol ayak freninin işe yaradığını gormemenin sebebi ya dogru kullanan birisiyle karsılasmamandır yada bu tekniğe uygun arabada denememiş olmandandır. RS gibi cok guclu onden cekişli arabalarda virajda yapılan sol ayak freni hem on tekerleklerin patinaj cekme egilimini azaltarak hemde arka tekerleklere uyguladıgı frenajla (on tekerlerkler motor gucu ile donmeye devam ediceginden efektif olarak fren yapmıs degil de gazı azaltmıs sayılırız) onden kaymayı durduracak ve arabanın çizgisini daraltıcaktır. amortisor ve antiroll barları neden eşit ayarlamak istedigini de analamdım? yere yakın arac olayına katılmıyorum. std. arabaları yere yaklastırmak için abartı alcaltma uygulamak gerekiyor, boyle yapıldıgında da amortisorlerde cok az bir hareket payı kalıyor. viraj içinde araba yukluyken karsılastıgımız bir engebede amortisorler dibe vurup gorevini yapamaz hale geliyor. elbette herseyiyle o yukseklik için tasarlanmıs arabalarda agırlık merkezinin asagıya cekilmesinden dolayı yol tutusda bir artıs soz konusu olacaktır. bence std. bir arabanın UYGUN KISA AMORTISORLE 30mm alcaltılması max. olmalı. std. amortisorle bence alcaltılmamalı.
| | |
| | #6 |
| Tech & DIY freaK Kayıt Tarihi: 08-11-2005 Yaş: 23
Makul bilgilerde... ön düzende rot ayarından başka ayar yapacak vida somun vb bilmiyorum ben.. kaldıki toe yi vs değiştircez .. acaba nasıl olur bu iş. ? bilmediğim bişeymi var acaba ?
__________________ |
| | |
| | #7 |
toe ayarı direk direksyon mili uzerinden yapılıyor. camber ayarı rotlardan. aslında bazı arabalarda azıcık caster bile ayarlanabiliyor ama saglıklı olmaz. benim arabada arkada ayarlı suspansyon kolları oldugundan arka camber istedigim gibi ayarlanabiliyor. amortisorlerin arasındakiler. ![]() bircok arabada araba alcaltıldıkca arka camber manasız duzeylere cıkıyor. bunlar sayesinde duzeltilebiliyo. arka toe ayarınıda yine sanayi işi yapıyoruz. arka takımı sabitleyen vidaları gevsetip istedigi gibi kaydırıp yine sıkıyo...aslında audi de bunun için bi alet var ama turkiyede kimsenin haberi yok bu işten
| | |
| | #8 |
| Tech & DIY freaK Kayıt Tarihi: 08-11-2005 Yaş: 23
Çok teşekkür ederim bilgiler için ![]() sanayi işleri hakkaten adamı fıtık eder cinste maalesef.. inşallah markaya özelleşmiş tuning hizmeti veren garajlar çoğalırda bu dert biter.
__________________ |
| | |
| | #9 |
eh onlar cogalsada bi yere kadar, cunku asırı pahallılar. bence en guzeli ebay ![]() saka bi yana hakkaten buyuk seyleri turkiyeye sokma sorunu olmasa her seyi dısardan ısmarlarım.
| | |
| | #10 | |
| '95 | Re: onden kaymamak için yapılacak işler... Alıntı:
Lastik havaları olayında da,belki benim arabam ya da şimdiye kadar bindiğim araçlarda havaları arttırmanın bi faydasını göremedim,en güzeli 30 civarı kullanmak..(Bence) Verdiğin bilgilerde yanlışsın demedim,ben daha güçsüz aracı olan ark.lar için kendi bildiklerimi paylaşmak istedim ![]() Sol ayak freni elbette işe yarıyor..Ama pist dışı kullanımlarda ne diye o kadar yorasın ki..Sol ayak çok fazla pratik gerektiren bir olay..Buraya yazıyoruz denemek isteyen arkadaşlar olabilir,sonuçları kötü olabilir,pistte kullanmak daha iyi arabalarımız çok güçlü değilse..Benim sürekli kullandığım araç 100 hp'lik bir makina,yani sol ayak freninin bi faydasını görmedim,hoş radüsü küçültüyor orası ayrı ama ben aracımda ztn aşırı bi kafadan kayma problemi yaşamıyorum..Hiç Megane RS'i olan bi ark.ım vs de olmadı..Belki çok güçlü önden çekişli araçlarda şehiriçinde bile kullanılması gerekiyordur bazen bilemem orasını.. Yere yakın bir araç dediysem misal 40-50 mm'lik uygun SPOR amortisörlere ve yaylara sahip bi kombinasyondan bahsettim aynen senin de belirttiğin gibi..Fazlası zaten kasar..Ağırlık merkezi yere ne kadar yakın olursa bi araç o kadar iyi yol tutar bildiğin gibi.. Özeten dediklerine katılıyorum,ama sol ayak freni konusunda arkadaşları pistte pratik yapmaları konusunda uyarıyorum
__________________ Skyline GT-R | |
| | |
![]() |
| Bookmarks |
| Konu Seçenekleri | |
|
|