Kayıt Ol Yardım Üye Albümleri Sosyal Gruplar Etiketler Arama Bugünkü Mesajlar Forumu Okunmuş Say Arama

Geri   Modifiyem© > ModifiyeM© Com > Teknik Yardım.. > Teknik Bilgiler

Cevap

Konu Seçenekleri
Eski 27-12-2005, 10:12   #1
Tech & DIY freaK

Diesel kompressor - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Post Nasıl az yakıtla çok yol gidersiniz...

Atmosferik (turbo kompresör vb. aşırı doldurma düzeneği bulunmayan) motora sahip benzinli araçlarda nasıl az yakıtla (veya aynı yakıtla diyelim) çok yol gidersiniz ?

Gaz pedealı kullanma sanatı ve birkaç küçük teknik bilgi aracınızın teknik verilerinde belirtilen en düşük tüketimi yakalamanıza hatta dahada aşağıya çekmenize yardımcı olacaktır..

İzmir - Bursa arasındaki 350km lik yolu 2001 model 1,6 ile 18 lt benzin harcayarak (yol bilgisayarı verisidir) geçiyorum. Ölçümü araçta klima açık bagaj tam dolu (500lt) ve 2 kişi varken yaptım .

Toplam yol yaklaşık 350 km
100km ortalama tüketim 5,1lt (bursa girişe kadar+Manisa Sabuncubeli tırmanmasını saymazsak 4,7 lt civarı ortalama yapabileceğimi düşünüyorum)
Lt bazında tüketim 18 lt
ortalama hızım 80 - 100 arası tırmanma şeritleri + uzun düzlüklerde 3000d/dak geçirmeden 110 - 115 yapıyorum
-----------------------------------------------------------------
Gelelim işin sırrına ;

* Sabır kesinlikle şart
* Teknik açıdan tam sorunsuz bir araç (bakımları düzenli yapılan vb..) eğer varsa araç yol bilgisayarı.

KALKIŞLAR ;

- Gayet sakin patinaj vb yapmadan kalıp 3000 3500 devir arası 2. vitese atın
- aracın kütlesini hissetmeye çalışın, araç kaltıktan sonra tam gaz* ile hızlanmaktan kaçının (trafik şartları uygunsa)
- 3500 devri geçilmemesi gereken sınır kabul edin
- Vitesleri seri ve devrinden önce büyütün (bu noktada aracı zorlamayın her vites büyütmeden sonra devri 1500-1750 civarına düşecek şekilde ayarlayın)

DÜZ GİDİŞ - EĞİM - İNİŞ ;

- Sabırla kalktıktan sonra tam 90 da hızı sabit tutmaya çalışın
- Gaz pedalında o hızda öyle bi yer bulunki motor viteste boşa çalışşın(ne hız düşsün ne hızlansın)
- Anlık hız değişimleri için pedala çok hassas basıp hızlanmayı hissedin
- Hafif eğim inişlerde aracı Cut off* a sokmadan gaz kesin
- Sert ve makul diklikteki eğimlerde ayağınızı pedaldan kaldırın ve kaldıysa bi üst vitese (mesele uzun eğim tırmandınız,arkası iniş çıktı , oraya kadar 4 le geldiyseniz 5 e) alın.
- Arka arkaya gelen iniş çıkılşlarda sabırlı olun sertçe olmadan gaz verip hızlanın diğer taraftan inerken bu yaptığımı telafi ederim mantığı güdün ..
- Ani gaz haraketlerinden kaçının (gaza basma kısmı için söylüyorum)
- Trafiği takib edin makas yediğinizde gaz konumunuzu değiştirmeyin emin olun hızlı gittiğini düşündüğünüz heriften en fazla 10 dakka önce ve enaz 20 ytl kardasınız..

DURMA;

- Normal duruma işlemini gerçekleştirin,ama yol müsayitse boşa almak yerine son ana kadar gaz geserek cut off a gidebilirsiniz.

Dipnotlar;

* Cut off = modern injeksiyonlu arabalarda motor belli bir devrin üstündeyken gaz tamamen çekildiğinde araç yakıt püskürtmez...

* Tam gaz = kimi kaynaklarda tam gaz hızlanmanın faydaları konuşulmuştu...
ama ben bi fatk göremedim...

----------
Aslında turbo + idareli tork tüketimi vb olaylarıda teknikler değişiyo ama ...

Faydalı olması dileklerimle

Mesajı son düzenleyen armagan : 28-12-2005 - 15:35
Diesel kompressor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 27-12-2005, 11:42   #2
GermanCarFan

blackjack - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Re: Nasıl az yakıtla çok yol gidersiniz...

Şehirdışı kullanım için yazdıkların çok faydalı olacaktır.

Şehir içi kullanımda, özellikle İstanbul gibi bir şehirde, gazdan ziyade fren pedalını kullanma sanatı ön plana çıkıyor.
Daha doğrusu fren pedalını kullanmama sanatı. Bence frene en az basma ihtiyacı duyan şöför trafikteki en iyi şöfördür. Frene en az basabilmek için:

-trafikte önümüzdeki, arkamızdaki sağımızdaki solumuzdaki araçları, kaldırımdaki yayaları, trafik ışıklarını, sağdan soldan yola çıkabilecek çeşitli araçları, motorsikletleri vs vs gibi 10larca olayı çok iyi ve çok dikkatli bir biçimde, aynaları çok etkili bir şekilde kullanarak takip etmeliyiz.

-bu takibin sonucunda gaz pedalına mümkün olduğunca az basarak, ve kendimizi fren pedalını en az kullanacak biçimde trafiğin içinde adeta süzülerek hareket etmeliyiz

Örnek: 300 metre ilerdeki ışıkların kırmızıya döneceğini anladığımız zaman uygun vites ve hız ayarlanır, yaklaşık bir tahmin yapılarak hiç frene basılmadan ve aracı durdurmadan yeşil ışık yandığında ışıktan geçilmiş olur.
Örnek2: Yoğun trafikte önümüzdeki araçla aramızda gerekli mesafe bırakılır, o iki kez dur kalk yaparken biz bir kez gaza, frene ve debriyaja basmış oluruz. Böylelikle bunların ömrünü ikiye katlamak ve az benzin yakmanın yanında önümüzdeki aracın aniden durmasına karşı önlem almış oluruz.

-bütün bu etkenlere fren yapmamak üzere dikkat edip hızımızı ona göre ayarlarken ayrıca karşı tarafın yapabileceği(ve genellikle bilerek yaptığı) hatalarıda öngörüp kazaları engelleyebiliriz.

Eski 27-12-2005, 11:50   #3
KLL
i turned my hair again

KLL - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Otomobil: 99 Nissan Pathfinder

şimdi ben ekonomi değerlerimi yazıyorum ankaradan bursaya gidiyorum.nissan pathfinder 88 km cruise control açık. 3300 cc 168 hp. 2000 devir civarı otomatik vites en üst viteste kullanım. 30 km boyunca 4 çeker buzlu yol 40 km hız ile dağ yolu. ankaradan eskişehire kadar kafa rüzgarı var. toplam 258 mil. 45 litre benzin tüketmişim. bence fena değil. karbon clean yaptırayım ozaman görün siz. birde cruise yokuş yukarı vite s büyütüyor bu dez avantaj. tom cruise tabi hahah. nicole olsa böyle yapmazdı.

aynı yolda 94 model e34 520i ile ~95 kms ile ölçtüğüm değer 100 km de 5,9 litre. düz vites. cruise yok. 97 model e39 daha çok yakıyor onun jantları daha büyük ve lastikleri daha kalın.

Mesajı son düzenleyen KLL : 27-12-2005 - 11:52
KLL Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 27-12-2005, 12:01   #4
SINGLE LENS REFLEX

Alıntı:
KALKIŞLAR ;

- Gayet sakin patinaj vb yapmadan kalıp 3000 3500 devir arası 2. vitese atın
valla patinajlı kalkmıyorum ama elimden geldiği kadar ve trafiğin izin verdiği kadar hızlı kalkıyorum çünkü aracım şehirdışı 5,5 şehiriçi 11,5 litre yakıt tüketiyor, yani düşük viteste 2 kat daha fazla yakıyor, mümkün olduğunca çabuk 4 ve 5. viteslere ulaşıp sonra sabit hızda sakin kullanıyorum

Eski 27-12-2005, 23:47   #5
GermanCarFan

blackjack - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

kurpat bence yanlış düşünüyosun, gaza fazla bastığın sürece çok daha fazla yakıyorsun...
Gaza ayağının altında raptiye varmış gibi basman lazım minimum yakmak için, kalkışta aynı şey geçerli...

Şehiriçi şehir dışı tüketimin bişey farketmiyor, sen hızlı kalkış yaptığın anda belki şehiriçi tüketiminin 4-5 katını yakıyosun zaten...

Düşük şehiriçi kullanım demek düşük viteste fazla yakıyor demek değil...Çünkü araç motora vitese göre değil, gaza bastığın miktarda yakıt pompalıyor...İster 2ci viteste 3000devirle git ister 3cu viteste 3000 devirle git, teorik olarak yakacağın benzin aynıdır...

Eski 28-12-2005, 00:04   #6
Aktif Üye

bnde gecen yaptıgım testle sehır ıcınde 1.6 marea ıle 15 mılyonluk benzınle 70 km gıttım.yane hesaplarsak km de 211 bın kusur yakıo.bnce cok cok az yakıo(hemde sehır ıcı)kı fıatların cok yaktıgı bılınır

kullanımda ıse vıtes deıstırırken 2500 dewırı gecmıorum.kalkısta oldukca yumusak kalkarak 2000 dewırde 2. vıtese atıorum.dıger vıteslere atarkende 2500 dewırı kesınlıkle gecmıorum.dururken hep motor frenıyle duruorum benzın puskurtmeme olayını gerceklestırmek ıcın.hem boyle surus daha keyıf werıo hemde cebımde para kalıo.eskıden az yakınmazdım bu araba 350 bın yakıo cozum yokmu falan dıe

B_R_K Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 28-12-2005, 00:21   #7
FoReVeR 307

_flammable_ - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Kullanıcıya MSN yolu ile mesaj gönder

bu güzel bilgiler icin tesekkürler. ben de eskişehir-ankara arasında 1.6 307 ile arabanın arka koltukları bile doluyken(her ne kadar yol düz olsa da) 5,4lt yakmıstım. aynen yazmıs olduunuz seyleri uyguladım ve gercekten ise yaradıını gordüm hatta inanasım gelmedi.

Eski 28-12-2005, 00:33   #8
TEAM ELISHA CUTHBERT FANS

mad_v@g@bond - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

paylaşımız için hepinize teşekkürler

Eski 28-12-2005, 01:19   #9
GeDAPPAAAA!!!

barpeas - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Yorumların hepsine katılıyorum eklemek istediğim bir şey daha var. Sürekli düşük devirlerde kullanmak normal olarak motoru sağır yapıyor ve uzun vadede enjeksiyonların püskürtme formlarını bozabiliyormuş. (Autoshow dergisi okur mektubu cevabından alıntı) Bu durumu önlemek için arada sırada maks. tork ve maks. HP devirleri arasında kullanmak gerek. Yine bunun ekonomik yolu var tabi. Dik inişlerde küçük vitesle inerek motoru kompresyonda tutmak. Arada gerekiyorsa çok az gaza da basabilirsiniz. Ben çok yararını gördüm. Birkaç kez sağır motor açan biri olarak.
Gelelim ekonomi değerlerime. Yukarıda yazılan gaza az basma ve fren kullanımını en azlama tekniğiyle ortalama yakıt tüketimi 6.0 lt civarındaydı. Bunları uygulamadan gidilince 7.0 oluyor. Şehirler arası 5.5'e kadar düşüyor. Teorik olarak düz yolda 70 km/h 5.vites değeri 4.9 lt. Araç 1400 cc.
1.6'lar düşük devirlerde sabit hızlarda kullanılınca daha ekonomikler iyi değerler elde edilmiş. Sanırım 2000-2500 d/d civarında 1.4 motorlara göre daha yüksek tork sunmalarından kaynaklanıyor.

barpeas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 28-12-2005, 13:21   #10
Respect Mini Domination

capoeira - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Kullanıcıya MSN yolu ile mesaj gönder

Modifiyeli arabada cok yol gider.

Marka: VW
Model : GTI (180hp Stok)
Mod: CAI, Chip (GIAC)

1 Depo ile 400 mil. Yani 640km.

capoeira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Cevap

Bookmarks

Konu Seçenekleri

Mesaj Kuralları