Kayıt Ol Yardım Üye Albümleri Sosyal Gruplar Etiketler Arama Bugünkü Mesajlar Forumu Okunmuş Say Arama

Geri   Modifiyem© > ModifiyeM© Com > Teknik Yardım.. > Teknik Bilgiler

Cevap

Konu Seçenekleri
Eski 26-05-2007, 03:23   #21
Senior Member

böyk - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Re: nasıl az yakıt tüketiriz(kendi makalem)

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi leventse Mesajı Göster
bırde su var gaza 1/4 ten fazla basmayın bırakın o yavas hızlansın oto dergısınde okudum otobusculere dıkkat edın hep ole yapıyorlar zaten dızellerde daha kolay yapılıyo benzınde bıraz can sıkıyo bu kullanım tarzı ama
tam tersi ne kadar çabuk hızlanırsan araç o kadar az yakacaktır nedeni de vites yükselttiğinde aracın daha az yakması.aracın uzun uzun hızlanmasını beklemek hem daha fazla CO2 salmanı dolayısıyla daha fazla benzin tüketmen anlamına gelir. tabi bu dediğim 0-90-0 yapmak zorunda kaldığın durumlar için geçerli değil trafiğin buna izin verdiği daha çok hızlı geçilen ve uzun yollar için geçerli

Eski 26-05-2007, 03:55   #22
Senior Member

volkan_gs - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Re: Nasıl Az Yakıt Tüketiriz (Kendi Makalem)

Benim merak ettiğim birşey var hazır konu açılmışken mesela 3.viteste düşük bir hızda giderken gaza yarım basınca da tam basınca da kısa bir süre aynı tepkiyi veriyor araç.
pedala sonuna kadar basmanın yakıt veya başka bir yönden zararı var mı araca?

volkan_gs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 26-05-2007, 10:45   #23
membran member

CrKN - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Otomobil: 4 tekerli kara taşıtı

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi volkan_gs Mesajı Göster
Benim merak ettiğim birşey var hazır konu açılmışken mesela 3.viteste düşük bir hızda giderken gaza yarım basınca da tam basınca da kısa bir süre aynı tepkiyi veriyor araç.
aracın turbo dizel sanırım. bu olay turbo lag'dır. yani sen gaza bastıgın anda bir süre önceki devrin egsoz basıncı (yani düşük basıncı) kullanıyosun turboyu cevirmek için. Sen gaza basınca zamanla gelen yakıtın artması, yanan yakıtın egsozdan çıkıp turboya gitmesi, devrin artmasıyma giden egsoz miktarının da artması, sonra turbo sayesinde yüksek basınçlı havanın odalara girmesi kısa da olsa bi zaman alıyo. bu da aracın geç tepki vermesini sağlıyo. bu problemi ortadan kaldırmak için çeşitli yöntemler var. ama en ekonomik yöntem gaza birden yüklenmemek

Eski 26-05-2007, 13:49   #24
Senior Member

ToyotaTs - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Şimdi benim aracım 213.000 kmde 85 model carbon clean ne kadar işe yarar? Birde motor silkin baya faydasından bahsediliyor siz nediyorsunuz?

ToyotaTs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 26-05-2007, 14:36   #25
Senior Member

volkan_gs - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi CrKN Mesajı Göster
aracın turbo dizel sanırım. bu olay turbo lag'dır. yani sen gaza bastıgın anda bir süre önceki devrin egsoz basıncı (yani düşük basıncı) kullanıyosun turboyu cevirmek için. Sen gaza basınca zamanla gelen yakıtın artması, yanan yakıtın egsozdan çıkıp turboya gitmesi, devrin artmasıyma giden egsoz miktarının da artması, sonra turbo sayesinde yüksek basınçlı havanın odalara girmesi kısa da olsa bi zaman alıyo. bu da aracın geç tepki vermesini sağlıyo. bu problemi ortadan kaldırmak için çeşitli yöntemler var. ama en ekonomik yöntem gaza birden yüklenmemek

Şimdi anlamaya çalışayım bunları
Teşekkürler

volkan_gs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 26-05-2007, 14:59   #26
Senior Member

PATRIOT - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Otomobil: Astra CDTİ
Kullanıcıya MSN yolu ile mesaj gönder
Re: nasıl az yakıt tüketiriz(kendi makalem)

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi böyk Mesajı Göster
tam tersi ne kadar çabuk hızlanırsan araç o kadar az yakacaktır nedeni de vites yükselttiğinde aracın daha az yakması.aracın uzun uzun hızlanmasını beklemek hem daha fazla CO2 salmanı dolayısıyla daha fazla benzin tüketmen anlamına gelir. tabi bu dediğim 0-90-0 yapmak zorunda kaldığın durumlar için geçerli değil trafiğin buna izin verdiği daha çok hızlı geçilen ve uzun yollar için geçerli
Bence 2500 devirde vites değiştirceksen üst viteslere cabuk cıkmak için gazı kökleyip 2500 devre gelmektense yavas yavas hızlanıp gene 2500 devirde vites değiştirmek ve aynı sekilde devam etmek daha mantıllı yakıt tüketimi acısından leventseye katılıyorum

Eski 26-05-2007, 23:55   #27
the essence of racing

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi böyk Mesajı Göster

Katılmıyorum.
Kesin veriler veremem hiç hesaplamadım, ama BC'nin verilerinden yola çıkalım.

1,6tdci Fiesta.

Ağır ağır hızlanıldığında yaklaşık 7l gibi bir tüketim var. Bunu da belirli bir süre yapıp sonra cıbırt diye aşağılara iniyorsun.
Çabuk hızlanmaya kalktığında düşük yaktığın sabit hız kısmına çok daha çabuk ulaşıyorsun, ama hızlanırken 10-11l civarı tüketimler oluşuyor.

Fiesta çok yakan bir diesel değil bu arada, ama otomobiller hızlanırken inanılmaz tüketirler, şaşıran varsa eğer önceden söyleyeyim.

Kesin ölçüm yapıp bakmak lazım, ama benim görüşüm, çok öldürmeden ufak ufak hızlanmak.

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi volkan_gs Mesajı Göster

Hiç bir zararı yok.

Yakıta gelince, modern bir çok araçta pedallar elektronik olarak çalışıyor zaten.
Eğer araçta performansa yönelik ayrıca bir ayar varsa gaza sonuna kadar bastığında enjektörler ona göre davranır, ama yoksa da yakabildiğini yollar.
Misal E46 M3 ve Pug 206RC
İkisinde de elektronik kontrol vardır ama M3'teki övgü alırken 206RC'nin yeterince popüler olmamasının sebeplerinden biridir pedalı.
M3 gaza sonuna kadar basıldığında ona göre bir ayar yapar ve yakabildiği max benzini yollar ve ona göre çalışır motor.
206RC'de ise, boşuna basıyorsun aslanım, böyle gidiyoruz diyor.

Senin bahsettiğin, turbo ise arac turbonun dolacağı yer.
Araçta mekanik işliyorsa gaz sistemi, öküz gibi gönderir benzini, çiğ çiğ gider yazık günah
Hatta bir iddia vardır ki, araca alışıp ayarına göre bastığın zaman, sonuna kadar bastığından iyi hızlanırsın. Eski araçlarda benzin hapur hupur gittiğinden kalma bu görüş, boğuluyor mu ne oluyor

edit:
Şimdi baktım Megane2DCi diyor.
Bahsettiğin araç buysa, olan şey crkn'nin dediği gibi turbo lag.
Turbo dediğimizin iki yerinde pervane var. Biri ekzost'ta, sen gaza basınca devir artınca bu dönüyor ve belirli bir basınca ulaşınca diğer pervanede döne döne motora ekstra hava cekiyor. Aradaki süre turbo lag.
Anlatma şekline bak, nobel verin banaaa

Mesajı son düzenleyen thekillingroad : 26-05-2007 - 23:58
thekillingroad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 27-05-2007, 01:01   #28
Senior Member

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi thekillingroad Mesajı Göster
Katılmıyorum.
Kesin veriler veremem hiç hesaplamadım, ama BC'nin verilerinden yola çıkalım.

1,6tdci Fiesta.

Ağır ağır hızlanıldığında yaklaşık 7l gibi bir tüketim var. Bunu da belirli bir süre yapıp sonra cıbırt diye aşağılara iniyorsun.
Çabuk hızlanmaya kalktığında düşük yaktığın sabit hız kısmına çok daha çabuk ulaşıyorsun, ama hızlanırken 10-11l civarı tüketimler oluşuyor.

Fiesta çok yakan bir diesel değil bu arada, ama otomobiller hızlanırken inanılmaz tüketirler, şaşıran varsa eğer önceden söyleyeyim.

Kesin ölçüm yapıp bakmak lazım, ama benim görüşüm, çok öldürmeden ufak ufak hızlanmak.
hocam sen de diyosun bak ağır ağır hızlanıldığında işte burda ortaya zaman faktörü giriyo atıyorum 2 dakika boyunca yavaş yavaş mı 90'a çıkmak yoksa 30 saniye içerisinde 90'a ulaşıp o hızı korumak? Bence 2.si..hatta zamanı da sabit kabul edersek örneğin 2 dakika siz 90'a ulaşıncaya kadar benim 1.5 dakikalık avantajım oluyo az yakma konusunda..dediğin gibi ölçmek lazım tabi somut veriler her zaman güzeldirtabi yukarıda dediklerim şehir içi trafiğinde hele ki istanbul trafiğinde uygulaması biraz olanaksız

Eski 27-05-2007, 01:06   #29
membran member

CrKN - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Otomobil: 4 tekerli kara taşıtı

Yaw fazla basmadan ivmevi sağlıyosan, yani yakıtta bi kayıp yoksa nasıl hızlanırsan hızlan hiç farketmez. Ama sen gaza asılınca ne kadar aracın elektronik sistemi iyi olursa olsun kayıp artacak. O yüzden kayıpları azaltmak için düzgün yavaş ivmeli hareket edersin sonra korursun o hızı. Yani Önce yüksek ivme sonra sabitlemekle Yavaş ivmeden sonra sabitlemek mantık olarak aynı yakıtı harcar, ama yanmadan giden yakıttan bahsediyoruz ve ani tam gazlarda (full throttle denir sanırım) yanmadan giden yakıt miktarı artar. Olay bu işte

Eski 27-05-2007, 01:13   #30
Senior Member

ani yüklenme konusunda haklısın crkn yol bilgisayarları şaşırıyo hangi değeri yazsam diyebenim bahsettiğim zaten hızlı hızlanmak tam ara nokta aslında göreceli biraz..yüksek ivmelenmeyle yavaş ivmelenme aynı miktarda yakıtı yakamaz bi oraya katılmıyorum bu dediğine göre enjeksiyonlu motorlarda araçlar 90'la giderken de aynı yakar 120 ile giderken de..

Cevap

Bookmarks

Konu Seçenekleri

Mesaj Kuralları