Kayıt Ol Yardım Üye Albümleri Sosyal Gruplar Etiketler Arama Bugünkü Mesajlar Forumu Okunmuş Say Arama

Geri   Modifiyem© > ModifiyeM© Com > Teknik Yardım.. > Teknik Bilgiler

Cevap

Konu Seçenekleri
Eski 15-01-2008, 00:46   #1
megane dynamique 16.16V

K4M-E85 - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Kullanıcıya MSN yolu ile mesaj gönder
Exclamation KatalİtazÖr

İyi günler arkadaşlar.Bu konuyu açmamın nedeni kısa bir süre önce başımdan geçmesi ve çok büyük bir hataya düşerek büyük bir masraf yapmam.Katalitazör dediğimiz bu alet motorla egzoz bağlantı arasında olan ayrı ve bağımsız bir parçadır.Ve katalitazörün görevi ise yakıttaki zengin fakir karışımını tespit etmek ve gerek görürse motora muşur aracılığıyla gönderip yakıtı tekrar yakmaktır.Ve bu sistem avrupada 98 yılından türkiyede ise 2000 yılından sonra giren bir sistem ve bütün markalar kullanıyor.Ve egzoz dan çıkan dumanıda en asgari zarar verecek şekilde dışarı atmasını sağlıyor.Şunlarıda eklemek istiyorum eğer çekişten düşüş, yakıtın fazlalaşması,ateşlemede problemler yaşıyorasanız ve aracı bir süre kullanıp biraz öncede dediğim noktada motoru egzoza bağlayan yerde bir kızarıklık görürseniz o anda aracınızı stop yapın.Ve katalitazörün kızarıklığının geçmesini bekleyin.Hemen tamircinizin yanına gidin ve bujilere buji bobinlerine baktırın.%80 bujilerinizden birisi ölmüştür.Katalitazörle ilişkisi ise bujilerdenbirisi ölür ve fark etmezseniz yakıtın çoğu katalitazörde yanmaya başlar.Buda katalitazörün kızarmasına sebep olur.Kızarmada katalitazörün tıkanmasına sebep olur.O da tıkanırsa yaklaşık bin veya binbeşyüz ytl ye mal olur.Ben ilk olarak katalitazör ü değiştirdim.Sonradan bujilerden birinin ve buji bobinlerinden birini ölü olduğunu fark ettim.Ve buji değişimi bana yaklaşık 50 ytl ye mal oldu.Yani ben 50 ytl ödeyecekken binikiyüzseksen ytl ödedim.Aradaki farkıda siz hesaplayın.Son olarak yakıt aldığınız petrol veya şirketten belirli aralıklarda örnek alın ve test yaptırın.Çünkü geriye kalan %20 lik oran da yakıttan kaynaklanıyor.

ÖNEMLİ NOT:Eğer tamirciniz katalitazörü çıkartalım yerine normal bir boru veya ilave bir susturucu takalım derse kabul etmeyin.Öyle bir şey yaparsanız aracınızın sesi,yakıtı ve emisyon değerleri fazlalaşır.Buda fazla para ödeyeceğiniz anlamına gelir.

K4M-E85 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 15-01-2008, 01:31   #2
Tech & DIY freaK

Diesel kompressor - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

yazınız genel olarak doğru.

ancak katalizörün görevi motorun fakir karışım da kaldığını anlamak ve geri gönderip tekrar yaktırmak değil.

dediğiniz müşür Lamda sensörü ve onunda görevi daha başka

yinede bilgilendirmeniz için teşekkürler, geçmiş olsun

Eski 15-01-2008, 01:41   #3
VSO
'95

VSO - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Otomobil: Renault Clio B Ph2.Hyundai Getz CRDI.
Sizin araç neydi pardon?Bobinin bozuk olduğunu farketmedinizmi?

Eski 18-01-2008, 01:26   #4
Junior Member

selam arkadaşım,önemli bi konuya değinmişsinde,benim anlamadığım,bujilerin yanıp yanmadığını,nasıl anlayacaz,her şüpelendiğimizde arabanın altına yatıp katalizör konturolu yapmayacaz her halde,bide bobin dediğin olay ne,açıklık getirirsen sevinirim...

TOYOTA LEVİN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 19-01-2008, 00:22   #5
megane dynamique 16.16V

K4M-E85 - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

2003 MEGANE 1.6 16v.....farketmedim. renault araçların bu söylüyceklerim sadece buji veya bobin için değil aracın motor kısmının hepsi için geçerli olan bir şey.çünkü araç,kulanıcısına en az şekilde zarar verecek biçimde ayarlanmış.yani seni yolda bırakmıyo ama hata veriyo.yani cebini düşünüyo diyebilrim tam olmasada.bende dalgın bir kafayla hiç zamanı değilken arıza verince farketmemişim ama bana biraz pahalıya patladı ama olsun.diğer arkadaşımın dediği gibi her zaman şüphelendiğinde altına bakmıycaksın ki zaten.ben üstte bunun açıklamasını yaptım.aracın belirgin derecede çekişten düşer,yakıt fazlalaşırsa ateşlemede problem yaşarsan kontrol ettirmende fayda var.zaten sana öyle bir koku gelirki fark etmemek mümkün değil.bobin dediğim ise bujiyi içine taktığın ve sert plastikten fakat içinde aksam olan bir parça.motorla bujinin temasını sağlıyo.zaten katalizörömrü uzun olan bir parça ve katalizörün kızarması olayı ise sana bir gösterge.resmen benim yakıtımda veya bujimde problem var bana baktır diyo. inş yardımcı olabilmişimdir.

K4M-E85 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 25-01-2008, 14:01   #6
alpha(swırl):1.75

egzantrik - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Otomobil: A4 TFSI 211hp
Blog Kayıtları: 1
bir kere katalizatörün görevi air-fuel ratioyu kontrol etmek değil!

Eski 25-01-2008, 17:15   #7
Senior Member

Dance - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

hiç uğrasma git cıkar katını ne urasıyosun . hatta sat onu para gecer eline

Dance Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 29-01-2008, 02:10   #8
Junior Member

walla kaaliz 1000 ytl diyon iptal ettir bırak aracın 10 ykr fazla yaksın hesap ettim anca 20 yılda falan telafi oluyo peşin 1000 ytl odemektense 20 yılda km de 10 ykr la ödemek daha mantıklı zaten megane dediğin aracın 20 yıllık bi ömrü olduğuna inanmıyom ...

rarare318 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 05-02-2008, 12:29   #9
KLL
i turned my hair again

KLL - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Otomobil: 99 Nissan Pathfinder
"katalitik konvertör" ün kızarması aracın motor içerisinde doğru zamanlamayı tutturamaması ve sıcak benzin buharının katalitik konvertörde yanması sonucu olur. katalitik konvertörler belli ısıda çalışırlar ancak yüksek ısılarda tahrip olurlar. geçmiş olsun.

megane 2 gibi bir araçta katalitik konvertörü çıkartırsanız ve çift oksijen sensörü varsa araba ya hoplaya zıplaya çalışır yada düzgün çalışsa bile devamlı açık devre şeklinde çalışır ve sanki motor kışın soğuktaymış gibi dehşet şekilde yakıt tüketir bilginiz olsun.

KLL Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 05-02-2008, 13:27   #10
Atom Ozan

Ranthor - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

megane 2 de, ici bos katalitik taklidi kullanabilirsin. hatta ikincinsini disarda bile birakabilirsin ama bozulur allah korusun. Iki deligi olan bir susturucu bul tak.

Isik yapmaz, sorun cikarmaz, cok yakmaz.
k4m de denenmistir...

Bookmarks

Konu Seçenekleri

Mesaj Kuralları