Kayıt Ol Yardım Üye Albümleri Sosyal Gruplar Etiketler Arama Bugünkü Mesajlar Forumu Okunmuş Say Arama

Geri   Modifiyem© > ModifiyeM© Com > Teknik Yardım.. > Teknik Bilgiler

Cevap

Konu Seçenekleri
Eski 30-05-2008, 12:12   #1
Senior Member

Exclamation isoengine

şu ana kadar gördüğüm en yaratıcı fikri sizinle paylaşmak istedim. evet bu motorun adı isoengine.

internette ayrıntılı bilgiyi bulabilirsiniz veya bende bilimsel makalesi mevcut isteyene.

şimdi öncelikle isothermal compressor üzerinde biraz bilgi vermek istiyorum. termodinamik olarak minimum iş vererek sıkıştırma yapmanın yolu, sıkıştırmayı sabit sıcaklıkta gerçekleştirmek. bunun için çok özel bir uygulama geliştirilmiş: su püskürtülmesi. sıkıştırma sırasında kompresöre su püskürtülüyor ve ortaya çıkan ısıyı absorbe ederek buharlaşıyor böylece proses sıcaklığı teorik olarak sabit kalıyor.

içten yanmalı motorlarda bildiğiniz gibi sıkıştırma stroğunda biz motora güç veriyoruz yani güç kaybediyoruz. işte burada yukarıdaki isothermal compressor devreye giriyor. adam demişki ben havayı isothermal sıkıştırırım ve motora öyle veririm. böylece yüksek verim elde ederim.

teorik çalışma sonunda reküparatör, başka ısı değiştiricileri, turbo gibi ekipmanlar kullanılarak bu prosesin veriminin %60 olacağı hesaplanmış. bu çok büyük bir değer. ayrıca doğal gaz kullanılırsa verim %58 hesaplanmış.

uygulaması da şu şekilde tasarlanmış. 8 silindirli büyük bir diesel motor alınmış (7 MW, evet yanlış görmüyorsunuz 7 MW), bu motorun 2 silindiri sadece kompresör olarak kullanılmış ve güç üretimi kalan 6 silindirden olmuş. daha doğrusu böyle yapacağını iddaa ediyor yazar.

http://img124.imageshack.us/my.php?i...oenginesh3.jpg

nick Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 30-05-2008, 12:21   #2
16 RS 611

BlackEmperor - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Otomobil: Corolla HB
cok cok cok hassas bir denge

kopmresore su puskurtup buharın ısısını kullanıyor kısa anladığım

bi dunya hesap kitap aklıma geldi ve burda sürekli bir denge kurmak ve bunu cevirimin içinde değerlendirmek gerçekten cok ince hesap ve MATERYAL gerektirir

Eski 30-05-2008, 12:24   #3
www.otvyehayir.com

binRR - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Otomobil: CBR1000RR Vectra Elegance
Akla uygun gibi duruyor

binRR Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 30-05-2008, 12:26   #4
Senior Member

kesinlikle haklısın. zaten başarılı bir prototipi yok şu anda. ama tabi biz işin teorik kısmındayız, bana göre çok özgün ve yaratıcı bir çalışma. dediğim gibi bilimsel değeri çok yüksek. üzerinde sayısız tez yazılabilir.

ayrıca belirtmeyi unuttum, bu tasarımın yüksek güçteki motorlar için uygun olacağı belirtilmiş. yani bir nevi kombine çevrim yerine kullanılabilir gibi.

Eski 30-05-2008, 12:31   #5
16 RS 611

aslında fabrikalar buna benzer cevrimleri kullanıyor ama daha basit yontemlerle ısınma ve soguma amaçlı, bu cevrim yakıt tasarrufu amaçlı olacak

aklıma gelen enerjinin korunumu kanunu;

ne kadar enerji verirsen o kadar çıktı alırısın,burdaki düşünce randımanlı kullanım

kullandıgı materyalde buhar basınıcı

ve bu basıncı kullanabılme

dediğin gibi sayfalarca yorum yazarım bunun ustune ama havada kalır

Eski 30-05-2008, 12:40   #6
Senior Member

yani temel yakıtı yine motorin veya doğal gaz. burada buhar basıncının önemi yok, tek önemli nokta bana kalırsa 4 zamanlı motorun sıkıştırma stroğunun isothermal kompresör ile gerçekleştirilmesi. ayrıca silindir içerisine hava ile birlikte su buharı da gideceği için egzost emisyonlarında da düşüş beklenebilir.

enerji üretim tesisleri kombine çevrim kullanıyor genelde. termik santraller mesela rankine ve joule-brayton çevrimlerini kullanıyorlar (nam-ı değer gaz türbini ve buhar türbini). şu anda en benim bildiğim en yüksek verim %60'ın altında. hatta ambarlı termik santrali zamanınde en verimli olarak açılmış verimi %51

bu da bu örneklere bir alternatif olarak geliştirilmiş. ayrıca bahsettiğim güç santrallerine göre çok çok daha az yer kaplıyor ve maliyeti çok çok daha düşük fakat işçilik önemli tabiki.

bu tarz şeylere esnek bakmak lazım. tabiki adam yüksek güçler için demiş ama neden bir arabada uygulanmasın? yani buna göre düşük güçler için degeliştirilebilir bana kalırsa. adamlar motorsiklete gaz türbini bile koyuyorlar bu niye olmasın

Mesajı son düzenleyen nick : 30-05-2008 - 12:42.
Eski 30-05-2008, 12:44   #7
16 RS 611

niye bır arabada kullanılamaz biliyormusun ?

suanki gelinen seviyede zaten olabildiğince randımanlı bir yakıt kullanımı soz konusu, yukardakı olayda kayıptan kazanc sağlamak kayıp zaten aşırı beslemeli sistemlerde az, az olan bi girdiyle %50-60 randımanıda düşersen kazanacıgn miktar gercekten azalır Haksızmıyım

adamıonda dediği gibi buyuk sistemlerde birim kayıp miktarı bu sistemi mantıklı kılar

Eski 30-05-2008, 12:53   #8
Senior Member

atmosferik bir içten yanmalı motorun verimi benim bildiğim %30 mertebesinde. aşırı besleme ile ne kadar yükseltiliyor bilemiyorum. bi ara oturur hesabını yaparım

dikkat ederseniz yukarıdaki şekilde de var, adamın bahsettiği dizel motor da aşırı beslemeli zaten. fosil yakıtlara bağımlı olduğumuz şu dönemde %1 lik verim artışı bile çok önemli. ben açıkçası bu tarz şeylere olabilir diye bakıyorum. zaten üstünde konuştuğumuz şey hala teori

Eski 30-05-2008, 12:55   #9
16 RS 611

verimden kastım yakıtın kullanılabilmesi açığa cıkan ısı enerjisini bir yere kadar kullanabilirsin motoru buz gibi tutamazsın

Eski 30-05-2008, 13:00   #10
Senior Member

tabiki öyle. ben sadece verimden bahsediyorum. adam 7 MW için hesaplamış verimi %60 bulmuş. biz 100 kW için hesaplasak belki çok daha düşük çıkacak. ama şu anki otomobil motorların göre %1 bile fazla çıksa bana göre değer.

Reklam
Cevap

Bookmarks

Konu Seçenekleri

Mesaj Kuralları