Kayıt Ol Yardım Üye Albümleri Sosyal Gruplar Etiketler Arama Bugünkü Mesajlar Forumu Okunmuş Say Arama

Geri   Modifiyem© > ModifiyeM© Com > Teknik Yardım.. > Teknik Bilgiler

Cevap

Konu Seçenekleri
Eski 08-12-2005, 16:59   #1
Junior Member

profescobar - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Hava Filtresi

En ucuz ve yapması en kolay uygulamadır. Olayın mantığı, motorun daha rahat temiz hava alabilmesini sağlamaktır.Normal, standart hava filtreleri, kağıdımsıbir maddeden yapılmış olup, motor ünitesine bağlıbir kutu içerisinde bulunurlar. Bu kutu bir boru vasıtasıyla arabanın ön taraflarından bir yerlerden hava çeker ve bu hava, kağıt filtrenin içinden geçerek silindirlerin içine, yanma odasına girer.

Havanın filtre içinden geçişi esnasında uygulanan direnç, motora giren havayıda direk olarak etkiler. Bunun için işte, performans tipi hava filtreleri üretilmiştir. Bu filtreler kağıt filtreler gibi kirli havayı tutmanın yanında, kağıt filtrelerden daha kolay hava geçirdikleri için, motorun daha kolay nefes almasını sağlarlar. Bu filtreler de üç türlüdür.

1 Kutu içi Filtre: Bu tür filtreler, normal kağıt hava filtreleri çıkartılarak, onların eskiden bulunduğu yere koyulurlar. Kağıt filtrelerle aynı tip ve boyuttadırlar.
2 Açık Filtre: Bu filtre ise, az önce bahsettiğimiz, motor ünitesine bağlı kutu ve onun hava almasını sağlayan boru sökülerek direk yoldan motorun hava girişine bağlanırlar. Böylece direnç azalmış, hava emişi kolaylaşmış olur.
3 Bolt-On Açık Filtre: Bu filtre türü ise, enjeksiyonlu otomobillere uygulanan direk filtrenin karbüratörlü araçlar için olan versiyonu sayılır. Fakat onlardan farklı olarak, hava emiş borusunun ucuna değil, gaz kelebeğinin hemen üstüne monte edilir.

Uygulamada dikkat edilecek noktalar:
Açık filtre uygulamalarında dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Bu da motora girecek olan havanın sıcak olmaması gerektiğidir. Eğer açık hava filtresine bir hava girişi desteği yapılmazsa, filtre kaputun altındaki ısınan havayıemecektir ve bu da motorun performansını düşürecektir.

Bu tür uygulamaların en performans vereni, direk kaputu kesmektir, Subaru Impreza'larda olduğu gibi kaput üstüne, hava filtresinin ağzına gelecek şekilde, bir delik açılırsa, bu delikten açık hava filtresi rahatça hava alarak, performansta belirgin bir iyileşme sağlayabilecektir.Eğer bu şekilde kaputu kestirmek istemiyorsanız, ya açık filtre için, arabanın önünden bir yerlerden yeterince genişbir boru vasıtasıyla açık filtreye temiz, soğuk hava yönlendireceksiniz, ya da kutu içi filtre kullanacaksınız. Ama kutu içi filtrelerin performans konusunda iyi uygulanmışbir açık filtre kadar katkıları yoktur. Ayrıca açık filtreler, kutu içi filtrelere nazaran daha yüksek ve sportif bir ses çıkartırlar.

Avantajları, dezavantajları
Konu açılmışken bunu da söyleyelim, performans tipi filtrelerin tek dezavantajı fazla ses çıkarmalarıdır. Eğer sportif yürekli biriyseniz, bu ses fazlasıyla hoşunuza gidecektir, ama uzun yollarda veya babanız arabayı bindiğinde biraz zorlayıcı olabilir.
Açık filtrenin avantajları ise saymakla bitmez. Performansı arttırırlar, yakıt tüketimini azaltırlar, her devirdeki motor torkunu arttırırlar. Evet, iyi bir açık filtre uygulaması motor gücünü yaklaşık %5 oranında arttırır, bunun yanında 100km'de 0.5lt civarıbir yakıt tüketimi sağlar ve ayrıca motorun düşük devirlerde, eskisine nazaran daha güçlü olmasını sağlar.

Hava filtreleri dendiği zaman, akla ilk gelen marka K&N olur, bunun yanında Türk üretimi olarak EAFY, diğer yabancı filtrelerde ise Green, Jamex, ITG, RAMAIR gibi birçok marka vardır. Performans olarak auto-show dergisinin yaptığu bir testte EAFY, RAMAIR ve ITG, en yüksek performansu veren filtreler olarak çukmuştır. Ayrýca EAFY bir Türk markası olduğu için de bariz bir fiyat avantajı vardır.

Kaynak : MODİFİYE AKLIMDA

Mesajı son düzenleyen profescobar : 09-12-2005 - 14:27.
profescobar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 16-12-2005, 03:18   #2
Accord 2,4 190hp 240nm

tayden - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Re: Hava Filtresi

bende bişey sorabilirmiyim? Bu hava filtrelerinin fiyatı yaklaşık ne kadardır. ve kaça taktırılır. Ortalama bi rakam söyleye bilirmisiniz?

Eski 16-12-2005, 03:26   #3
alfist

limnos - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

50 milyondan başlar diyim kit fln fistan diye 150ye kadar çıkar.
ben 55 milyona aldığım açık hava filtresini çıkartıcam istersen görüşebiliriz.
markası JSV..1500-2000km yaptım..

limnos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 16-12-2005, 11:50   #4
Accord 2,4 190hp 240nm

tayden - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi limnos
50 milyondan başlar diyim kit fln fistan diye 150ye kadar çıkar.
ben 55 milyona aldığım açık hava filtresini çıkartıcam istersen görüşebiliriz.
markası JSV..1500-2000km yaptım..

teşekkür ederim... bi benim arabaya uygun bişiler araştırayım dönerim ben sana. Ve sanırım sadece o filtreyi almakla iş bitmiyor. Onu takması araca uygunluk gibi sorunlar olabilr mi bilmiyorum. Onları bi araştırayım da gerekirse yapalım bişiler...

Eski 01-08-2006, 13:59   #5
Polo Redline Sport

supercross diye bir marka duymuştum,k&n falan hikaye bence.

Bmw Hastası Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 01-08-2006, 14:06   #6
Senior Member

remus01 - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Otomobil: yok
Kullanıcıya MSN yolu ile mesaj gönder

Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi Bmw Hastası
supercross diye bir marka duymuştum,k&n falan hikaye bence.
pipercross doğrusu

Eski 01-08-2006, 14:35   #7
www.otvyehayir.com

binRR - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Otomobil: CBR1000RR Vectra Elegance

Teşekkürler bilgiler için

binRR Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 01-08-2006, 14:42   #8
ÜzgünBakanÜye

Stalker - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

Otomobil: C3

Dizellerde filtreyi değiştirmemek lazım, alt devirler için ayarlı diye duymuştum. Filtreler o kadar akıllımı ya devrine göre hava çekiyo içine? Yoksa yedilermi beni? :P

Stalker Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 13-08-2006, 21:06   #9
emrahkorkmaz86

emrah korkmaz86 - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar

paylaşım için tşk...

emrah korkmaz86 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 25-08-2006, 16:33   #10
Aktif Üye

sismik - İsimli Kullanıcıya Ait Avatar